A hét vaterás kereskedője: Szabó Márton (MBauctions)

Kávészünet

blog_vatera_0517_MBauctions

6943 db adásvétel, közel 100%-os pozitív értékelés és több mint száz elkötelezett törzsvevő… Már ezek a bámulatos számok is elegendőek ahhoz, hogy elismerően bólintson az ember. Hát még, amikor megtudja, hogy az MBauctions felhasználónév egy mindössze 21 éves fiatalembert takar!

Minden rosszban van valami jó

Szabó Márton talán az egyik legfiatalabb profi vaterás, akit ismerünk. Ironikus módon fényes kereskedői karrierje tulajdonképpen egy 7 évvel ezelőtti csalódásnak köszönhető. „14 éves voltam, amikor a fejembe vettem, hogy az addig összegyűjtött pénzemből vásárolni fogok az interneten egy mobiltelefont. A mobilnak külföldről kellett volna megérkeznie, de sajnos sosem kaptam kézhez a már előre kifizetett telefont, ugyanis átvertek. Nagyon fájt, hogy kárba veszett az összeg, amelyet évek óta gyűjtögettem a nagyszüleimtől különböző ünnepekre kapott pár ezer forintokból.” – mesélte Marci. – „Egy gyerekkori barátom ekkor találta ki, hogy ha már elveszett a pénz, hozzuk helyre a dolgot, és adjuk el a megunt játékainkat a Vaterán, amelyek amúgy is csak feleslegesen foglalták a padláson a helyet. Ebből a projektből végül nem lett semmi, de nem tudtam kiverni a fejemből az oldalt, amely már akkoriban (2009-ben) is nagyon népszerű volt. Ez volt a leglátogatottabb kereskedői oldal Magyarországon, ráadásul nagyon korrekt hirdetési felületet nyújtott. Folyamatosan böngésztem rajta az aukciókat, és eközben találtam rá a matchboxokra. Csodálkoztam, hogy milyen jó áron el lehet adni őket, és elkezdett foglalkoztatni a dolog. Jobban belemerültem a témába, bolhapiacokon kutattam a kisautók után, s végül a szüleim beleegyezésével kis mennyiségben én is elkezdtem árulni őket. 18 éves koromig sajnos nem lehettem vállalkozó, de amint nagykorú lettem, kiváltottam az engedélyemet, és ekkor már nagy tételben is tevékenykedhettem. Azóta szüntelenül ezt csinálom, s idővel annyira megtetszettek a matchboxok, hogy én is gyűjtővé váltam.”

Kiolthatatlan versenyszellem

Ha eladásról van szó, Marci egyértelműen a licitálás erejére esküszik. „2-3 hetente pár száz aukciót indítok. Az esetek nagy részében 1 Ft-ról kezdődik a licitálás, csak nagyon ritkán töltök fel egy-két fix áras darabot. Azt figyeltem meg, hogy így éri meg a legjobban, ugyanis az emberekben hatalmas a versenyszellem. Van olyan kisautó, ami kifejezetten magas áron megy el, és van, ami nem, viszont így a végén szinte mindig kiegyenlítődik a dolog, mindenképpen megéri csinálni. Magyarországon körülbelül 800-1000 gyűjtő akad, ami pont elegendő ahhoz, hogy pörögjön az üzlet.” – állapította meg.

A jó hirdetés két titka

„Egy ekkora mértékű eladásnál már nagyon fontos az értékelési rendszer. Ahhoz, hogy jó visszajelzéseket kapjunk, és szívesen visszajárjanak hozzánk vásárolni, szerintem két dologra kell nagyon figyelni a termékfeltöltéskor. Először is korrekten le kell írni az áru állapotát, minden esetleges apró hibát fel kell tüntetni, hogy a vevő tisztában legyen azzal, hogy mit fog megvásárolni. Ezzel máris meg lehet előzni a reklamációk nagy részét. A másik szükséges hozzávalója egy jó hirdetésnek a minőségi fotó, hiszen egy fénykép még a leírásnál is beszédesebb lehet. Ha ezeket betartjuk, könnyedén előfordulhat, hogy a vevőink végül törzsvásárlók lesznek.”

Vaterás barátságok

Marci az elmúlt évek alatt nem csak törzsvevőket, hanem barátokat is szerzett különös hobbijának köszönhetően. „Még a kezdetekkor, 14 évesen találkoztam egy úrral, aki teljesen ledöbbent, amikor tejfelesszájú kissrácként elé állítottam, hogy odaadjam neki a matchbox kisautót, amit tőlem rendelt. Jót derült rajtam, s utána még többször is üzleteltünk. Olyan jóban lettünk az elmúlt évek alatt, hogy mára már ismerem az egész családját. Vicces, hogy azóta is „Marcika” néven vagyok beírva a telefonjába, hiszen az ő szemében mindig kisgyerek leszek.” – nevetett tehetséges kereskedőnk. – „Jó pár vaterás barátságom született még egyébként. Nem állítom, hogy mindennapos dolog, de arányaiban körülbelül 50-ből 1 olyan ember mindig van, akivel jókat beszélgetünk, és aztán később is tartjuk a kapcsolatot.”

Jókor, rossz autóban

Néha tréfás dolgok is történnek Marcival egy-egy személyes átvételkor, búcsúzóul elmesélt nekünk egy mókás történetet. „Egyszer megbeszéltem valakivel egy találkozót, akivel már régebben is összefutottam egy alkalommal. Autóval volt az illető, és épp telefonon beszéltünk, amikor én már a megbeszélt helyen vártam. Mondta, hogy közelít, és ő már lát engem. Az volt az egyetlen gond, hogy egymás után két autó állt le előttem. Este volt, és a sötétben sajnos cserben hagyott az arcmemóriám: természetesen a rossz autóba szálltam be. A sofőr kicsit meglepődött, de szerencsére gyorsan kimagyaráztam a dolgot.”

Matchbox-rajongók, mindenképpen tekintsétek meg MBauctions kínálatát, és kaparintsátok meg álmaitok kisautóját!

7 comments

  • Kedves Marci!

    Ha az értékesített ingóság megszerzésére fordított összeg nem megállapítható, akkor a bevétel 25%-át tekintik az adóalapnak, tehát a bolhapiacos termékeket így lehetne továbbadni.

    Szeretnék a gyakorlati oldalról kicsit érdeklődni!
    Egyéni vállalkozóként a KATA adózási rend megfelelő egy ilyen kereskedelmi tevékenységhez? Tudom, hogy ebben az esetben nincs ÁFA visszaigénylési lehetőség, de lenne szükség egyáltalán rá?

    A vállalkozói lét nagyon is érdekel, de a bürökráciától való félelmem mindig visszaveti a kezdeményezéseimet, ezért vagyok kíváncsi a Te megoldásodra!

    Köszönöm!

  • Felnevettem azon a reszen, hogy vegul te is gyujto lettel.
    Altalaban forditva tortenik a dolog. Mikor mar matchbox van a kad szelen, a nappaliban az asztalon es osszes polcon, konyhapulton is es nem maradt semmi szabad hely, akkor az ember elkezdi eladogatni a duplikatumokat es a kevesse szerencses vasarlasok eredmenyet. (Persze az ilyen csak par tucat darabos maganertekesites.)

  • Kedves Bladel!

    Csakis úgy működik ha hivatalos kereskedőtől vásárolod meg az eladni kívánt terméket és kapsz róla hivatalos számlát. A bolhapiac valóban nehéz történet, éppen ezért nem is érdemes azzal foglalkozni ha vállalkozó az ember. Egyébként egyéni vállalkozóként csinálom a tevékenységet.

    Üdv,
    MBauctions

  • Kedves Márton!
    Engem az érdekelne, hogy mivel lehet igazolni a hatóságoknál a használt áruk eredetét egy adott NAV ellenőrzés során? Ugyanis egy raktárkészlet ellenőrzéskor fel kell mutatni a beszerzési papírokat is, viszont a bolhapiacosok, akiktől alkalmanként a beszerzés történik köztudottan nem adnak semmilyen bizonylatot. Valamint milyen vállalkozási formában történik az értékesítés? Félre ne értsen, nem vagyok konkurencia 🙂
    Köszönöm üdvözlet.
    Bladel

Vélemény, hozzászólás?