A hét vaterás kereskedője: László Attila (konyvtarsasag)

Kávészünet

blog_vatera_0509_konyvtarsasag

László Attila világ életében a könyvek bűvöletében élt. Könyvtár-történelem szakon szerezte a diplomáját, s az egyetem után történelemtanárként helyezkedett el, hogy lelkesedéssel és szeretettel adhassa át a fiataloknak mindazt a tudást, amit az évek alatt magába szívott. Munkája mellett hobbiból nyitott egy könyvkereskedést is, amely végül sokkal nagyobbra nőtte ki magát, mint ahogyan az elején tervezte – mostanra több mint 11.000 adásvételen van túl, s számtalan pozitív értékelésével profi eladóink táborát erősíti.

Az olvasás öröme

Attila 2010 októberében csatlakozott hozzánk. „Az egész egy könnyed kis mellékfoglalkozásnak indult.” – mesélte. – „Mindig is szenvedélyesen gyűjtöttem a könyveket, és nagyon szerettem volna magam kipróbálni az eladásban is. A reklámokból ismertem a Vaterát, ami akkoriban kezdett nagyon népszerű lenni. Tetszett a felülete, így kisebb fontolgatás után úgy döntöttem, hogy regisztrálok az oldalra, és belevágok a dologba. Mivel kezdetben nem volt meg a szaktudásom és tőkém egy saját webshop elindításához, mindenképpen ez tűnt a legjobb és legegyszerűbb módnak. A barátaim is rengeteget segítettek az indulásnál, mindenben támogattak, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok nekik.”

Bevált rendszer

„Már amikor elkezdtem a vaterázást, akkor is egy nagyon minőségi vásárlóréteg volt jelen az oldalon.” – folytatta a történetét. – „Az értékelési rendszere miatt nagyon megbízható a felület, hiszen ez a fajta nyilvánosság tisztességes viselkedésre sarkallja a felhasználókat, ami az eladóknak és vevőknek egyaránt fontos. Emellett az is nagyon pozitív a Vaterában, hogy vásárlóként itt hamarabb meg lehet találni egyes kuriózumokat, mint egy nagyobb webshopban vagy könyves üzletben, eladóként pedig egyszerűbben el lehet érni a gyűjtőket. Egy szó, mint száz, úgy érzem, nagyon jól döntöttem, hogy ezt az utat választottam. Mostanra főállássá nőtte ki magát a vállalkozás, viszont részmunkaidőben még adok órákat az iskolában is, mert nagyon szeretek tanítani.”

Közvetlen kapcsolat a vevőkkel

Attila nem csak a gyerekekkel, hanem a vásárlóival is lelkesen foglalkozik. „A könyvkereskedésben az a legszebb dolog, hogy rengeteg olvasni szerető emberrel ismerkedhetünk meg. Nyitottam egy aprócska boltot a belvárosban, hogy legyen személyes kontaktusunk is a vásárlókkal. Folyamatosan új dolgokat tanulunk egymástól, szívesen beszélgetünk a könyvekről, például arról, hogy mitől válik egy 150 éves könyv értéktelenné, és egy másik ugyanilyen idős mű mitől lesz megfizethetetlen kincs. Azt gondolom, hogy ez a bensőséges hangulat az, ami megfogja őket, s amitől visszatérő vevőkké válnak. A jó kereskedő tudja, hogy nem csak terméket, hanem szolgáltatást is kell nyújtania. Törődni kell a vevőkkel, éreztetni kell velük, hogy számunkra az ő kérésük a legfontosabb, és minden kívánságukat teljesítjük a lehetőségeinkhez mérten. Például szoktunk előjegyzést is felvenni, és bár néhány könyvet nem egyszerű megszerezni, igyekszünk minél hamarabb sikerrel járni. A könyveken kívül sok egyéb, a témakörhöz kapcsolódó dolgot is árulunk: képeslapokat, metszeteket, térképeket, dekorációkat… ezek is a vevők igényeihez igazodnak.”

Népszerű antik könyvek

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon van-e olyan könyvkategória, amire kifejezetten nagy a kereslet. „Ha nagyon muszáj valamit kiemelni, talán azt mondanám, hogy leginkább az antik gyűjtői darabokat keresik a vásárlók. Valójában azonban tényleg nagyon személyfüggő a dolog, szinte kiszámíthatatlan, hogy kinek mire van szüksége; tudományos munkáktól a szórakoztató irodalomig szinte mindent visznek. Magam is gyűjtő vagyok, éppen ezért néha nagyon nehéz szívvel engedek el egy-egy könyvet, főleg, ha nehéz volt megszerezni. Régen megfogadtam, hogy csak azt tartom meg, amit el is olvasok, de mindig akad egy-két darab, aminek nem tudok ellenállni.” – nevetett Attila.

Kiélezett verseny

Mosolygós kereskedőnk pozitívan tekint a jövőre. „Szerintem a Vatera nagy szerepet játszott abban, hogy az emberek elkezdtek könyveket árulni. Ez kiélezte a versenyt, hiszen így már sokkal több helyről lehet hozzájuk jutni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a lényeg az, hogy az ember élvezze, amit csinál, és akkor sikeres lesz benne. Mi is igyekszünk mindig jó hangulatot teremteni, nemrég például tartottunk egy felolvasóestet a „Kis Könyves Éj 2016” alkalmából. A visszajelzések szinte kivétel nélkül pozitívak, s erre vagyok a legbüszkébb. Hihetetlenül jólesik, amikor megjegyzik, hogy milyen kedves nálunk a kiszolgálás, és viszik tovább a hírünket.”

Böngészd át Te is konyvtarsasag változatos kínálatát, és csemegézz kedvedre a ritkaságokból!

2 comments

  • Kedves László Attila!
    Ha tud, segítsen értelmesen túladnom kb 500 kötetes családi könyvtárunkon. Költözködés miatt meg kell válnunk könyveink nagyobbik részétől.
    Természetesen, némi bevételhez is szeretnénk jutni, de ha erre végképp nem nyílna lehetőség más lehetőségeket sem zárunk ki.
    Tisztelettel:
    Pekár Lajos

  • Üdvözlöm Attila!Tetszik,amit írnak Önről és emiatt nyugodt lennék,hogy a könyvek jó helyre kerülnek.Lenne elég sok régi könyvem és szeretném eladni egy olyan embernek,akinek ez érték.Ha érdekli,kb 200 db könyvből válogathat,kérem jelezze nekem.Tisztelettel: SzGy07

Vélemény, hozzászólás?