A hét vaterás kereskedője: Király István (konyvelso)

Kávészünet

blog_vatera_0503_konyvelso

Király István mindig is szerette a művészeteket. Az irodalom olyannyira a szívéhez nőtt, hogy végül a karrierjét is könyvekből építette fel. Négy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megnyitja saját antikváriumát, s a Vatera felületét választotta az online kereskedéshez. Mostanáig 11.617 adásvételt bonyolított le az oldalon keresztül, méghozzá fantasztikus teljesítménnyel, ugyanis a vevői 100%-osan elégedettek vele.

Az olvasás szeretete

„Amióta az eszemet tudom, imádok olvasni. Rengeteg könyvet fogyasztottam el az elmúlt évtizedek alatt, tulajdonképpen körülbelül az elmúlt negyven évet olvasással töltöttem – és még mindig számtalan mű vár arra, hogy elolvassam.” – fogott bele István a történetébe. – „Anno művészeti menedzserként kezdtem a pályafutásomat, majd később egy könyves cégnél kötöttem ki alkalmazottként. Nyolc évig dolgoztam ott, mire megszületett bennem az elhatározás, hogy szeretnék saját vállalkozást nyitni és a magam ura lenni.”

Meghatározó találkozás

„Nagyjából ekkor történt, hogy az Ecseri piacon találkoztam egy árussal, aki egy térképet akart eladni. Ő említette meg, hogy lehet, hogy inkább felrakja a Vaterára. Ekkor hallottam először az oldal nevét, s az árus elmagyarázta nekem, hogy hogyan is működik. Kedvet kaptam a dologhoz, és úgy döntöttem, hogy letesztelem a rendszert. Először „konyvkiraly” felhasználónévvel regisztráltam a felületen, és elkezdtem kis tételekkel kísérletezni. Hamar bebizonyosodott, hogy valóban remek értékesítési felület, én pedig úgy véltem, hogy ha ilyen jól működik, akkor nagy árukészlettel érné meg a leginkább ezzel foglalkozni.”

Egy jó pap holtig tanul

„Szükségem volt egy állandó helyre is, ahol a vásárlók személyesen is átvehetik tőlem a rendeléseiket, így nyitottam egy lakásantikváriumot, ami egyben raktárként és irodaként is szolgál. Egy barátságos kis lakást kell elképzelni, amelynek a fala az utolsó négyzetcentiméterig be van polcozva, a polcok pedig roskadásig vannak pakolva könyvekkel.” – mesélt nekünk István az üzletéről. – „Az árukészletet gondosan válogatom meg, s ez az alaposság sok-sok év munkájának és tapasztalatának az eredménye. Egy jó pap valóban holtig tanul, folyamatosan lépést kell tartani az újdonságokkal és a változó igényekkel. Az e-bookok megjelenése óta megfigyelhető egy kisebb megtorpanás a könyveladásban, de nem gondolom, hogy valaha is eljutunk oda, hogy megszűnjön a könyvnyomtatás. A hagyományokra éppen annyira szükség van, mint a technikai fejlődésekre, egyszóval úgy vélem, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje.”

A Vaterán nem kell reklámra költeni

„A Vaterázásnak például nagyon is van helye egy kereskedő életében. Hatalmas előnye, hogy szinte mindenki ismeri, senkinek nem kell magyarázni, hogy miről is van szó. Ha az ember saját webshopot szeretne nyitni, akkor egy vagyont kellene költenie reklámra és fejlesztésre. A Vaterán már nincs szükség ilyesmire, az oldal neve garancia a megbízhatóságra. Szuper dolognak tartom például az értékelési rendszerét. Noha vásárlóként ritkán tevékenykedem az oldalon, amikor néha veszek valamit, olyankor mindig megnézem vásárlás előtt az eladó értékeléseit, s ez sok kellemetlenségtől meg tud kímélni. Azt még nem tartom gondnak, ha valakinek egy-két százalék hiányzik a 100%-os értékeléséhez, hiszen mindenki tévedhet olykor. Ha viszont valakit feltűnően sok negatív kritika ér, kétszer is meggondolom, hogy vásároljak-e nála.”

Igények és elvárások

Bár István más kereskedőkkel nem szigorú, magával nagyon is az. „Kereskedőként fontos számomra, hogy 100%-os legyen az értékelésem. Mindent megteszek érte, hogy így is maradjon, hiszen szerintem vagy teljes szívvel éri meg csinálni a dolgot, vagy sehogy. Igyekszem a vevőim minden igényét kielégíteni, és úgy bánni velük, mint ha ők lennének az egyedüli vásárlóim. Fontos, hogy érezzék a törődést, és azt, hogy minden kérésükre és problémájukra találok megoldást.”

Dolgos hétköznapok

A jó kedélyű kereskedő cseppet sem bánta meg, hogy négy évvel ezelőtt megnyitotta önálló üzletét. „Nagyon örülök, hogy volt bátorságom belefogni egy saját vállalkozásba. Élvezem, hogy a magam ura vagyok, és én osztom be az időmet. Egy buddhista kultúrán nevelkedett gyerekkori barátom mondott nekem egyszer egy hatalmas bölcsességet, amellyel teljesen egyetértek: egy értelmes ember mindent meg tud tanulni. Úgy vélem, hogy nekem is sikerült beletanulnom a kereskedői létbe, de mint már említettem, még rengeteg tudást kell magamra szednem. Mostanában folyamatosan tornyosulnak a feladatok, így sajnos az elmúlt időszakban ritkán volt időm kedvtelésből órákig olvasgatni, viszont így még jobban értékelem, amikor akad néhány szabad percem beletemetkezni egy jó könyvbe!”

Régóta üldözöl egy könyvet, de sehol sem találod? Nézz körül konyvelso-nél, hátha rábukkansz az áhított példányra!

2 comments

  • Üdvözlöm Vöröstóról.
    Dzsoni és Iza a szomszédaim… mesélték, hogy ÖN könyv árusítással foglalkozik, ,, Költözés miatt meg kell szüntetnem az évek alatt megtelt könyvtáramat. Szeretném megkérdezni, hogy Ön foglalkozik vétellel is vagy csak eladással. Válaszát várom tisztelettel Éva.

  • Szia Király, Zsöti vagyok, talán még emlékszel rám. Nem vagyok tapasztalt online vásárlásban, ismeretlen nekem ez a terület (nem a net, hanem a kereskedés), csak tudom, hogy létezik és mi a Vatera, de nem jöttem még be, most valaki kért egy festményről véleményt és idehozott a link és megláttalak és olvastam, hogy könyvkereskedéssel foglalkozol. Keresek néhány könyvet, az egyikre rá is kérdezek: Farley Mowat, A mészárlás tengere (Kossuth kiadó, 1988), ha tudsz ilyet, írj légyszíves a megadott emailemre (info@zavodszky.hu), szia, z (jól nézel ki a fotón, nem látszik a kor)

Vélemény, hozzászólás?