Ezüst 200 forint próbaveret változatai

Az ezüst 200 forint próbaveret változatai

1 perc gyűjtemény

Európában az 1970-es évektől egyre kevesebb ezüstből készült forgalmi érme került forgalomba. Itthon a rendszerváltást követően, a forint iránti bizalom erősítése érdekében ezüst kétszáz forintos érméket szerettek volna forgalomba hozni, így 1992-ben elsőként egy 12 gramm súlyú és 500 ezrelékes finomságú érme került forgalomba Bognár György terve alapján.

Az érme érdekessége, hogy a hátoldalán a bankjegyekhez hasonlóan a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Bod Péter Ákos és a továbbá négy alelnök, Tarafás Imre, Bódy László, Harsányi Frigyes, és Czirják Sándor aláírása olvasható.

1946-tól minden újonnan megjelenő érméről készül próbaveret, legyen az forgalmi- vagy emlékérme, így történt ez az új 200 forintos esetében is, a Magyar Pénzverőben készültek el az érme próbaveretei. Kétféle ezüst anyagú érme készült, BU (selyemfényű) és PP (tükörveret) kivitelben, 50-50 darab, az előlapon a címer bal oldalán látható „PRÓBAVERET” felirattal.

Ezüst 200 Forint BU
Budapesten készült próbaveretek BU kivitelben
Ezüst 200 Forint PP
Budapesten készült próbaveretek PP kivitelben

Az ezüst mellett aranyból is készült próbaveret, nagy valószínűséggel reprezentációként, ezzel is erősítve egy új korszak kezdetét a nagyvilág felé. Az arany anyagú érméből is 50 darab készült 27.92 gramm súlyban.

Arany 200 Forint próbaveret
Arany próbaveret

A forgalmi pénzeket viszont nem a Magyar Pénzverő készítette, mert abban az időben rekonstrukciós és felújítási munkák zajlottak a gyár területén, ezért a legyártandó teljes mennyiség Londonban készült el, emiatt történhetett meg, hogy az 1992-es 200 forintos érme színárnyalata eltér a későbbi évjárattól. Az eltérés az angliai verdében használt más lapkafelületi kezelés miatt van, mert az ezüst a felszínen feldúsult, így fényesebbnek tűnik a többi évjárat példányainál, de nincs benne több ezüst, mint ahogy a városi legenda tartja.

A forgalmi érmeken kívül külföldön készültek el a gyűjtőknek szánt BU és PP forgalmi sor érmei is, valamint készült még ismeretlen számú „PROBAVERET” feliratú érme is. Érdekesség, hogy nem az előlapon van a próba felirat, hanem a hátoldalon az aláírók alatt olvasható, és ékezet nélküli betűket véstek a verőtőbe. Néhány katalógus 50 db-ot jegyez erre a próbaveretre is, ami logikus következtetés az 1970 és 1996 között készült próba darabszámok tükrében, hiszen a két dátum között minden ilyen típusból 50 darab készült.

Ezüst 200 Forint londoni próbaveret
Londonban készült próbaveret, hátoldalon ékezet nélküli „PROBAVERET” felirat olvasható

Ha megvizsgáljuk a Budapesten és Londonban készült próbavereteket, akkor feltűnik néhány apró eltérés a verőtőben:

1, a dátum számjegyeiben minimális eltérés vehető észre, amely főleg a 2-es számnál látható;

2, a hátoldalon a Nemzeti Bank előtt lévő fák koronájának vésése eltér, az angliai típusnál kicsivel részletesebb lett a kidolgozottsága;

3, a hátoldalon lévő aláírások közül Harsányi Frigyes aláírásában a második betű szára kicsivel hosszabb az angliai típusnál.

Mozgó kép a londoni és budapesti eltérésekről

Így viszont a budapesti próbaveret inkább tekinthető próbaveret – tervezetnek, mert minimális eltérés vehető észre a két 200 forintos kidolgozottságában.

Az 1993-as évjáratú forgalmi 200 forintos teljes mennyiségét már a fővárosi Magyar Pénzverő készítette. Mivel ez volt az első Magyarországon készült sorozatgyártású 200 forintos, ezért készült belőle újból próbaveret 1993-as évszámmal. Két kivitel is készült belőlük, BU (selyemfényű) és PP (tükörveret) kivitelben, szintén a hagyományoknak megfelelően 50-50 darab. A kidolgozottságát tekintve ezek a próbaveretek inkább az előző évi londoni próbaveretre hasonlítanak, a próba jelleget itt szintén az előlapon, a címer bal oldalán jelölték.

BU (selyemfényű) kivitelű próbaveret
BU (selyemfényű) kivitelű próbaveret
PP (tükörveret) kivitelű próbaveret
PP (tükörveret) kivitelű próbaveret

1994-ben megváltozott a 200 forintos éremképe, a hátoldalra a Nemzeti Bank helyett Deák Ferenc portréja került, ezért a Pénzverdében újra készült próbaveret az új típusú 200 forintosból, szintén két kivitelben: BU (selyemfényű) és PP (tükörveret), a megszokott 50-50 darabban. A próbaveret jelzést szintén az előlapon, a címer bal oldalán helyezték el.

BU (selyemfényű) 200 Forint próbaveret
BU (selyemfényű) kivitelű próbaveret
PP (tükörveret) kivitelű próbaveret
PP (tükörveret) kivitelű próbaveret

1995-ben, 1997-ben és 1998-ban is készültek Budapesten 200 forintosok, de ezeket inkább már gyűjtőknek szánták. Amúgy sem tudott az ezüst 200 forintos elterjedni a pénzforgalomba, mert a lakosság inkább elrakta az utókornak, minthogy fizetett volna vele. Mivel az éremkép nem változott, így 1994 után már nem készült próbaveret feliratú 200 forintos.

Ha szeretnéd megnézni milyen ezüst 200Ft-osokat találsz a Vaterán, kattints ide: Ezüst 200Ft-osok »

Ha érdekesnek találtad a bejegyzést, akkor szeretettel várunk az 1 perc gyűjtemény Facebook oldalunkon, ahol minden nap megosztunk egy-egy érdekes sztorit vagy különleges darabot a Vaterán megvásárolható régiségekből és gyűjtői tárgyakból.

Felhasznált irodalom, technikai adatok és képek:
forintportal.hu
ifj Adamovszky-Molnár: Magyar érmekatalógus 1790-2020
Tóth Csaba: Pénzek színes világa
H.D. Rauch – Nudelman 5. árverési katalógus (2008)

 

2 comments

Vélemény, hozzászólás?