Bélyeggyűjtés kezdőknek is

Bélyeggyűjtés kezdőknek: így vágj bele

Kávészünet

Nagy-Britanniában a 19. század elején óriási káosz uralkodott a levélszállítás terén, így Rowland Hill főtisztviselő javaslatára bevezették, hogy ne a címzett, hanem a feladó fizesse előre az 1 pennys kézbesítés díjat. Az általunk is ismert bélyeg ennek eredményeképp jött létre, hiszen fontos volt, hogy legyen egy olyan nehezen hamisítható értékjegy, amit a postahivatalokban előre megvásárolhattak, és amelynek a levélre ragasztásával hitelesen igazolhatták a postai díj kifizetését. 1840. május 6-án került forgalomba a legelső bélyeg, a „Penny Black”, amin az ifjú Viktória királynő volt látható.

A postareform hihetetlen eredményeket hozott Angliában, a postára adott levelek száma az 1838. évi 76 millióról 1864-re 642 millióra nőtt, így néhány év múlva más országokban is, köztük Magyarországon is sor került az első bélyegek kiadására.

A postai bélyeg ma is töretlen népszerűségnek örvend, és bár a modern társadalom a hagyományos módon már alig használja, mégis milliók gyűjtik világszerte ezeket az apró papírlapokat. A bélyegek segítségével könnyedén megismerhetjük az országok történelmét, különböző kultúrákat, csodálatos művészi alkotásokat vagy akár a bolygónk állat- és növényvilágát. Az alábbi néhány sorban szeretnénk dióhéjban bemutatni, hogy miként érdemes fejest ugrani ebbe a különös, de mégis izgalmas világba.

 

Miért érdemes belevágni a bélyeggyűjtésbe kezdőként?

A bélyeggyűjtésben az a legjobb, hogy nincs szabály, nincs kötöttség, mindenki azt és oly módon gyűjtheti, ahogy neki tetszik. Nincs pénztárcához vagy időhöz kötve, a bélyegek sokszínűsége és széleskörű elérhetősége segít abban, hogy akár kezdő bélyeggyűjtőként is minden generáció megtalálja benne számára érdekes darabokat.

 

Milyen bélyeget szeretnél gyűjteni?

Bélyegalbum a bélyegek tárolásához

 

 

 

 

 

 

 

Mielőtt belevetnéd magad a filatélia világába, döntsd el, hogy milyen irányba szeretnél elindulni. Hihetetlen sok lehetőséged van a tematikus bélyeggyűjtésre: válogathatsz származási országok, történelmi korok, művészeti stílusok vagy akár konkrét művészek szerint, de rövid idő alatt látványos gyűjteményt tudsz összehozni, ha színek szerint csoportosítod a bélyegeket. Választhatsz téma szerint is, ha például imádod a pillangókat vagy szerelmese vagy a vonatoknak, autóknak, ezekből is könnyedén létrehozhatsz egy-egy kollekciót.

A gyűjteményed állhat teljesen új, postatiszta bélyegekből vagy használt darabokból, az előbbit mindenképpen borsosabb áron fogod tudni beszerezni, de többet is ér, mint a lepecsételt társa.

 

Szerezd be a bélyegeket biztos forrásból!

Ha már tudod, milyen témában szeretnél gyűjteni, akkor kezdődhet a filatélia legizgalmasabb pillanata, a kincskeresés! A Vaterán konkrét téma szerint is találsz komplett bélyegcsomagokat, albumokat kedvező áron magyar vagy nemzetközi viszonylatban is, ezek tökéletesek az induláshoz. De ugyanitt találsz bélyeg különlegességeket, levelezőlapokat, postatiszta bélyegeket, illetve tényleg bármit, hiszen a Vatera Filatélia kategória finoman szólva is hatalmas, a jelenleg több mint 35 ezer hirdetéshez mindenképpen ajánljuk, hogy keress alkategóriák szerint, illetve vedd igénybe a baloldali szűrő segítséget.

Természetesen a Vaterán kívül is van lehetőség! Kérdezd körbe az ismerősöket, rokonokat (külföldön élők előnyben), mert sosem tudhatod, milyen aranybánya van elrejtve a padláson porosodó dobozok mélyén. Ha nem zárkózol el a személyes találkozót, akkor bélyeggyűjtő börzéken-vásárokon akár cserélhetsz is, sőt tippeket is kaphatsz a tapasztaltabb bélyeggyűjtőktől. Kövesd a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége honlapját, itt mindig frissen tájékozódhatsz az aktualitásokról és újdonságokról.

 

Milyen filatélia alkategóriákkal találkozhatsz a Vaterán?

A forgalmi bélyegekből sokat gyártanak, sokféle címletben, elsősorban a postai küldeményekre ragasztva bérmentesítésre használják. A gyűjtőknek akkor lehet érdekes, ha régi vagy ha egy különleges levélre van ragasztva.

Az emlékbélyegek, emlékívek elsősorban gyűjtőknek készülnek, kifejezetten egy eseményhez vagy évfordulóhoz kapcsolódik, és csak meghatározott ideig vásárolhatóak.

A kisíveket szintén gyűjtőknek késztik, egyforma vagy ismétlődő több darabból álló kis méretű ív. Szétszedni nem szabad, mert ezek együtt adják meg az értékét.

A sorok olyan egy időpontban kiadott bélyegek, amelyek egy közös témában, de több címletben készültek. Ezek a bélyegek együtt alkotnak egy sort. A hiánytalan sornak általában magasabb az értéke, azért is, mert a magasabb névértékű címletekből kevesebb kerül forgalomba.

A blokk egy nagyobb méretű lap része, és azon belül van körbefogazva. A bélyeg úgy van megtervezve, hogy a blokk egészének grafikájába illeszkedjen. Magas névértéken adják ki őket, viszonylag kis példányszámban. A blokkból nem érdemes a bélyeget kivenni, mert elveszíti az értékét.

A tévnyomat olyan bélyeg, amely rövid időre postai forgalomba került, de valamilyen okból (nem megfelelő anyag vagy eszköz, elcsúszás stb.) mégis visszavonásra került.

 

Szükséged lehet néhány eszközre

Bélyegcsipesz

 

 

 

 

 

 

 

Persze nem kell túlzásba esni, de van néhány bélyeggyűjtés kellék, amire szükséged lesz, hogy biztonságosan kezelhesd a bélyegeidet. Ami elsődleges és életbevágó, hogy mindig teljesen tiszta és száraz kézzel állj neki a gyűjteményed rendezéséhez, makulátlanul tiszta asztalon, és ha van rá mód, akkor erős lámpafény mellett.

Csipesz:

Nélkülözhetetlen minden kezdő gyűjtő számára! Hiába mosol kezet, bőröd természetes olajtartalma károsíthatja a bélyeget. Amíg nem vagy gyakorlott, használj laposfejű csipeszt a hegyes helyett, mert ez utóbbival könnyen elszakíthatod az érzékeny papírt!

Nagyító:

A legtöbb gyűjtő szereti alaposan szemügyre venni a bélyegeit. A Vateráról könnyedén beszerezheted a neked megfelelő nagyítót, az egyszerűtől a profi eszközig.

Bélyegalbum:

Választhatsz hagyományos és gyűrűs bélyegalbumot, ez utóbbinál egyszerűbb, ha át kell rendezned egy esetleges plusz kollekció érkezésekor.

Bélyegkatalógus:

A bélyegkatalógus segít beazonosítani az egyes bélyegeket, a kibocsátás dátum lapján megtudhatod, mennyit ér az adott bélyeg.

Fogazatmérő:

A bélyeg fogazatának mérésével kiderítheted, hogy melyik évben készült, így könnyebben beazonosíthatod a katalógusban.

 

Hogyan kategorizáld, és tárold biztonságosan a megszerzett kincseid?

Szinte biztos, hogy sokat fogsz dolgozni a gyűjteményeden, így az is fontos, hogy amellett, hogy meg tudd mutatni másoknak, biztonságban legyen a kollekciód. Válassz megfelelő méretű bélyegalbumot, amiben kényelmesen elfér a gyűjteményed. Ajánlott merev kötésű, elválasztólappal rendelkező, fekete hátterű album, ami biztonsággal őrzi a gyűjteményedet. A magas hőmérséklet, hőingadozás és a magas páratartalom tönkreteheti a bélyeggyűjteményt, ezért soha ne tárold padláson vagy pincében!

A bélyeg minél öregebb, annál értékesebb, tehát ha vannak a kollekciódba nem passzoló darabok, tartsd meg őket és vigyázz rájuk! Tedd őket külön albumba, készíts róluk képeket és ha van kedved, hirdesd meg őket a Vaterán, ki tudja, lehet, hogy pont a te bélyegedre vár egy gyűjtő!

3 comments

  • Én minden féle bélyeget gyűjtök. És a harmada “mentett” bélyeg,( elázott boritékról, képeslapról, talált darabok,) amiknek már van története, nem postatiszta( bár találtam olyat is!). Van ami szakadt és kopott de olyan régi hogy így is érdekes vagy szemetgyönyörködtető!

  • Nagy gáz olyan képpel toborozni, amin szakadt, gyűrött, gombás, tehát összességében 90 %-ban kukába való, bélyegnek nem nevezhető hulladék van.

    • Kedves Manitu! Köszönöm és természetesen elfogadom az erős kritikát, nyilvánvalóan ön jobban ért a bélyegekhez! Üdv, Vatera Tünde

Vélemény, hozzászólás?