A Vatera veteránja: Gombkötő György (BeersandBooks)

Kávészünet

blog_vatera_0926_beersandbooks

Könyvek és sörök – ugyan kinek ne tetszene ez a párosítás? Elsőre talán kicsit meglepő kombinációnak tűnhet, de Gombkötő György antikvárius elárulta nekünk, hogy a két termék nagyon is jól megfér egymás mellett.

György már hosszú évek óta vaterázik, BeersandBooks előtt Urania23 felhasználónévvel végezte kereskedői tevékenységét. Még csak 5 hónappal ezelőtt fogott bele új vállalkozásába, de a profizmus egyértelműen meglátszik: már 473 adásvételen túl van, s értékelése száz százalékosan pozitív.

– Hogyan terelődtél az antikvárius szakma felé? Mikor döntöttél úgy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

– Érettségi előtt megkérdezte tőlem egy osztálytársam anyukája, hogy mihez szeretnék kezdeni iskola után, és én azt válaszoltam neki, hogy fogalmam sincs. Amikor megkérdezte, hogy lenne-e kedvem egy könyvesboltban dolgozni, azt válaszoltam, hogy naná! Kiderült, hogy antikváriumról lenne szó, ennek még jobban örültem. A családom több tagja is a könyvek világában dolgozott: a nagymamám és a nagybátyám is nyomdász volt, úgyhogy nem volt tőlem idegen ez a terület. Elfogadtam az állásajánlatot, és elkezdtem dolgozni egy antikváriumban, ami a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán helyezkedett el – mostanra kávéház lett belőle. Elvégeztem egy egyéves antikvárius iskolát is, mert érdekelt a képzés, de valójában ezt a szakmát csak a gyakorlatban lehet megtanulni. 1991-ben boltot nyitottam a Népszínház utcában, de végül eladtam, mert nem volt számomra jövedelmező a környék. Szerettem volna kicsit profilt is váltani, egy ideje már érlelődött bennem a gondolat, hogy sörökkel is szeretnék foglalkozni.

– Milyen szándékkal regisztráltál fel évekkel ezelőtt a Vaterára?

– A kollégáim szinte kivétel nélkül mind Vateráztak. Én egy darabig próbáltam ellenállni az internetes kereskedésnek, de végül beláttam, hogy megkerülhetetlen a dolog, ha tartani akarom a lépést. Saját web áruházat nem állt szándékomban nyitni, így nem is volt más gondolatom, mint a Vatera. Beregisztráltam, körülnéztem, és mivel teljesen elégedett voltam a felülettel, maradtam. Nagyon könnyen megtanultam a kezelését, egyedül a Vaterafutár volt az elején egy kicsit bonyolult számomra. Később egy kollégám elmagyarázta, hogy hogyan kell használni, és onnantól kezdve azzal se volt gondom.

– Ha jól láttam, a Vaterára csak könyveket töltesz fel. Amikor az emberek személyesen veszik át a boltodban a leütött terméket, nem lepődnek meg, hogy sörök is vannak az üzlet polcain?

– A Vaterán valóban csak könyveket árusítok, ott nem áll szándékomban mást forgalmazni. Volt rá példa, hogy feltöltöttem egy-egy sörről szóló könyvet, de azokat már rég elvitték. Az üzletben egyébként nem csupán maga az ital kapható – alátétek, korsók és szép sörösüvegek is megtalálhatók a kínálatban. Gyakran előfordul, hogy valaki bejön átvenni egy Vaterán leütött könyvet, és aztán, ha már ott van, vesz egy-két üveg sört is. Azt figyeltem meg, hogy a nőknek nagyon jó érzéke van a finom sörökhöz, jellemzően ők szokták dicsérni a boltot is. Persze lehet, hogy a férfiaknak is ugyanannyira tetszik, csak ők nem mondják annyira.

– Hogyan néz ki egy napod, milyen feladataid vannak?

– Napi 10 órát tartok nyitva, és mindent egyedül csinálok a cégben, még a napi meg a havi könyvelést is. Még nyitás előtt árazom a könyveket, amikor pedig épp van időm, feltöltöm őket a Vaterára. Előfordul, hogy még munka után is ezzel foglalkozom. Régebben, amikor még nem voltak internetes áruházak, egyszerűbb volt árazni, hiszen az ember csak fogott egy doboz vagy zacskó könyvet, és negyed óra alatt beárazta. Most viszont már összehasonlító árazást is kell csinálni, beszkennelni és feltölteni a könyveket… Nem kis feladat.

– Nincsen senki, aki segíthetne neked a munkában?

– Alkalmazottra sajnos nincs pénzem, pedig munka van bőven.

– A kezdő vaterásoknak mit tanácsolnál, mire érdemes figyelniük?

– Arra hívnám fel a figyelmüket, hogy manapság egyre fontosabb a türelem. Úgy érzem, hogy az elmúlt években romlott a kommunikáció az emberek között. Nyilván mindenkinek több dolga van, valószínűleg ezért szétszórtabbak, mindenesetre egyértelműen észrevehető, hogy mostanában többet kell figyelmeztetni a vásárlókat, hogy jelentkezzenek a termékért, amit megvettek. Végül szinte mindig létrejön az üzlet, de sok türelemre és levélváltásra van hozzá szükség. Egyébként nem csak a vásárlókkal, hanem a feltöltött termékekkel is türelmesnek kell lenni. Én is gondoltam már pár könyvről, hogy biztosan el fog menni pár héten belül, mert sokan keresik, de végül több hónapba telt, mire gazdára talált.

– A hibátlan értékelésed alapján, ha jól sejtem, sosem szakad el nálad a cérna?

– Nem, tényleg a végletekig türelmes vagyok a vásárlóimmal. Nemrég volt egy vevőm, aki leütötte a terméket, de nem akart előreutalással fizetni, hiába volt benne a termékleírásban, hogy nem küldök utánvéttel könyvet. Végül bejött személyes átvételre, és a végén kifejezetten jót beszélgettünk, ráadásul még sört is vett tőlem. Ebből látszik, hogy senkiről nem szabad előzetesen véleményt alkotni, fontos az objektív hozzáállás. A Vaterának köszönhetem egy friss barátomat és egyben üzleti partneremet is. Egy vevőm megrendelt a Vaterán egy könyvet, amit személyesen jött átvenni. Amikor meglátta, hogy miket árulok, megkérdezte, hogy nincs-e szükségem söröspoharakra, mert tudna nekem szállítani. Azóta is rendszeresen találkozunk üzleti ügyben, de közben össze is barátkoztunk, és már az élet más területén is segítettünk egymásnak.

 – Amikor néha akad egy kis szabadidőd, mivel töltöd?

– Zenét hallgatok meg sétálok. Szükségem van a mozgásra, mert egész nap a boltban vagyok, ráadásul fél szuterén az üzlethelyiség, így nagyon jólesik, amikor nap végén kiszabadulok a friss levegőre.

Egy jó könyv és egy finom sör mindig szuper ajándék, úgyhogy ha nincs kedved utolsó pillanatban kapkodni karácsony előtt, mindenképp nézz körül BeersandBooks aukciói között!

 

Vélemény, hozzászólás?