Foci EB régen és ma

Tippek

A focirajongók legnagyobb örömére néhány napja elkezdődött a tenger innenső részén létező legnagyobb futball esemény, az Európa-bajnokság. 1960 óta immáron 14. alkalommal drukkolhatunk a meccseken, a tornát ezúttal Lengyelország és Ukrajna szerencsés párosa rendezhette meg. A bajnokság egyre izgalmasabb, hiszen évről-évre növekszik a versenyzők száma. Míg a 70-es években 4, addig a 2016-os francia EB-n már 24 csapat mérheti majd össze az erejét. Egyelőre a bajnokság első hetében járunk, de már most mennek a találgatások, hogy vajon ki lesz a győztes? Sokan a német, a francia és az olasz válogatottra tippeltek, ami nem meglepő, hiszen az eddigi tornákon az utóbbiak kétszer, az előbbi csapat pedig háromszor vihette haza a kupát.

A kimagasló eredményekhez szükség van megfelelő háttérre és felszerelésekre. Ezek fejlesztése manapság már szinte tudománnyá nőtte ki magát, de persze ez nem volt mindig így. Lássunk némi történelmet dióhéjban!

Az általunk ismert klasszikus futball labda 1846 után jött létre, amikor a foci hivatalosan különvált a rögbitől. Eleinte nagyjából úgy festett, mint a mostani vízilabda, de egy magyar mérnöknek (Lévay József) hála a hosszúkás szeleteket felváltották a kerekebb formát adó öt- és hatszögek. Fehér focilabdát 1951 óta láthatunk a pályákon, addig a hagyományos barna uralta a terepet. 1970-ben a mexicói EB használtak először FIFA által biztosított labdát, amely a Telstar nevet kapta és az Adidas készített. Az évek során folyamatosan fejlesztették a hivatalos meccslabdákat, így hamarosan elkészültek az első vízálló (Tango Espana), majd a szintetikus anyagból (Azteca) készült, többszínű (Tricolor) labdák. Az első forradalmi újításokkal teli labda a Teamgeist lett, ami minden minősítő tesztet túlszárnyalt. Az idei EB labdája a Tango 12, egy kicsit retro stílusra hajaz, ami nem csoda, hiszen az eredeti Tango modernizált változata. Meccslabda még soha nem volt ennyire alaposan ellenőrizve, mint a mostani, állítólag még laboratóriumi vizsgálatnak is alávetették. Reméljük, mindez a mérkőzéseken is látszódni fog!

Hihetetlen, de egy napokban megjelent cikk szerint a világ első futballsztárja állítólag VIII.Henrik lehetett, aki nem sajnált sem időt, sem pénzt ahhoz, hogy elkészíttesse az első futballcipőjét. Ezen a sport lábbelin még biztosan nem volt stopli, hiszen legelőször az 1954-es világbajnokságon használhatták a játékosok az addig tiltott csavaros és stoplis cipőket. Az újítást Adolf Dasslernek (Adidas) köszönhetjük, amit az óta is világszerte használnak a futballcipőkön.

Reméljük, hogy sikerült néhány érdekességgel szolgálnunk!

Jó szurkolást kíván:
a Vatera csapata

Vélemény, hozzászólás?