Filatélia-bélyegek kategória változtatásai után készült felmérés eredménye

Aktuális

Az utóbbi időben többször találkozhattatok a Filatélia, bélyegek kategóriákban egy-egy kérdőívvel, ezúton is köszönjük a válaszaitokat.

Az első kérdőívben arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen változtatásokat szeretnétek látni a Vaterán ezekben a kategóriákban. A válaszokat kiértékeltük és az ötleteitek, javaslataitok alapján módosítottunk néhány dolgon.

A filatélia kategória átalakításakor figyelembe vettük a felhasználóink eltérő szaktudását, hiszen vannak profi gyűjtő vaterások, és vannak olyan eladók és vásárlók, akik csak ritkán böngésznek vagy néha töltenek fel pár terméket ezekbe a kategóriába, így számukra is érthető és használható kategória alábontásokkal szeretnénk segíteni a könnyebb keresést, illetve a széles ismerettel rendelkező felhasználóknak is szeretnénk kedvezni a megfelelő kategóriastruktúra kialakításával.

A változásokat követően készítettünk egy újabb felmérést arra vonatkozóan, hogy mit gondoltok a módosításokról, illetve van-e még olyan ötletetek, javaslatotok, amit érdemes lenne megvalósítani. Az alábbiakban ennek a felmérésnek az eredményét láthatjátok.

Kérdések és eredmények:

Milyen régóta használod a Filatélia, bélyegek kategóriát?

A kérdésre adott válaszok:

 

Az utóbbi időben tapasztaltál változást a bélyegek kategóriában?

A kérdésre adott válaszok:

 

A magyar bélyegek kategóriában számos új alkategóriát készítettünk, korszakok szerint, illetve egyéb kiadásoknak is készítettünk alábontást. Mennyire tetszik ez az új kialakítás?

Alapvető változtatást hajtottunk végre a magyar bélyegek kategóriában, és kiadási korszakok szerinti alábontásokat hoztunk létre, illetve néhány egyéb kiadásnak is alkategóriákat hoztunk létre. Ezt a változtatások előtti felméréskor nagyon sokan kértétek tőlünk, és ezt úgy kellett kialakítani, hogy mindenki számára érthető és átlátható legyen.

Ennek megfelelően így alakítottuk ki a Magyar bélyegek kategóriát:

Reméljük, ezzel az új kategóriastruktúrával az eladóink könnyebben megtalálják hirdetés feltöltéskor a megfelelő kategóriát, hiszen a sikeres eladás egyik alapvető feltétele a megfelelő kategória kiválasztása.

A kérdésre adott válaszok:

A Külföldi bélyegek kategóriában is átalakítottuk az alkategóriákat, elsősorban kontinensek szerint, valamint azon belül a nagyobb darabszámmal rendelkező országoknak is létrehoztuk új alkategóriákat, és a ritkábban előforduló országok számára gyűjtő kategóriákat készítettünk, például Egyéb Afrikai országok. Tetszik ez az új kialakítás a külföldi bélyegeknél?

A külföldi bélyegek kategóriában is nagyobb átalakítást hajtottunk végre, öt kontinenre tagoltuk, és azon belül pedig a nagyobb termékszámmal rendelkező országoknak is létrehoztuk alkategóriákat. Ezt a későbbiekben folyamatosan figyelni fogjuk, és az igényeknek megfelelően alakítjuk az országok listáját.

Így alakítottuk ki a Külföldi bélyegek kategóriát:

A kontinenseken belül számos ország megtalálható a megfelelő helyen, nagyon sok bélyeg található az alábbi országoknál, ezért ezeknek külön kategóriát hoztunk létre:

A kevesebb bélyegeket kiadott országoknak a kontinenseken belül pedig gyűjtőkategóriát hoztunk létre:

Remélhetőleg ezekkel a kategóriákkal sikerül az egyszerűbb keresést és böngészést elősegíteni, illetve a feltöltésnél könnyebbé válik a megfelelő kategorizálás, így sikeresebb lesz az eladás is.

A kérdésre adott válaszok:

 

Egyszerűsítettük a feltöltést is: a „Terméktulajdonságok” résznél csak az „állapot” (postatiszta, értékcsökkent, használt, falcos, egyéb) részt hagytuk meg, mivel a többit (pl. korszak, földrész, parafilatélia) az új kategóriastruktúrával váltottuk ki. Az állapotot továbbra sem kötelező kitölteni, de ajánlott a hatékonyabb eladáshoz. Mennyire tetszik ez az egyszerűsítés?

Ezek a terméktulajdonságok nem voltak kötelezően kitöltendő részek és mivel a nagy részüket kiváltottuk az alkategóriákkal, így feleslegesek is lettek.

A kérdésre adott válaszok:

 

Az összes bélyeg kategóriában lehetőség van idősávok (pl. 1946-1956, 1957-1966) szerint szűrni a bal oldali szűrőknél. Ez a módszer a hirdetés címében szereplő dátumot használja fel, és így megkönnyíti a keresést. Szerinted ez segít a találatok szűkítésében?

Az egyes alábontásokban a nagy számú találatoknál dátum intervallumok szerinti szűrést alakítottuk ki, hogy egy szűkebb korszakot kiválasztva lehessen böngészni. Ezeket a szűréseket a bal oldali panelban lehet kiválasztani, és akár többet is ki lehet jelölni.

A kérdésre adott válaszok:

A bélyegcsomagoknak külön kategóriát hoztunk létre, azon belül pedig a magyar, külföldi és vegyes bélyegcsomagok szerinti alábontással. A magyar bélyegcsomagok megtalálhatóak a magyar bélyegek kategóriában is, a külföldi bélyegcsomagok pedig a külföldi bélyegek között. Ezt a változtatást az új kategóriakiosztás miatt láttuk jónak, mert vannak olyan gyűjtemények és csomagok, amiket nem lehet jól kategorizálni az új kialakítás szerint. Tetszik neked ez a változtatás?

A gyűjteményeknek és csomagoknak külön kategóriát hoztunk létre, a könnyebb kategorizálás céljából. Például egy a világ minden tájáról származó 1.000 darabos csomagot nem lehet kontinensek szerint bekategorizálni, de ugyanígy egy magyar bélyeggyűjteményt sem lehet a korszaknak megfelelő részbe feltölteni, így ezen bélyegek számára is létrehoztuk a megfelelő helyet. Ezek a gyűjtő kategóriák megtalálhatóak a magyar és külföldi bélyegek között is, mint ahogy a bélyegcsomagok részben is.

Az alábbiak szerint alakítottuk ki a Gyűjtemények, bélyegcsomagok kategóriát:

A kérdésre adott válaszok:

 

Végül kértük, hogy írjátok meg nekünk, ha egyéb javaslatotok is lenne:

Ha van még ötleted a Filatélia, bélyegek kategóriával kapcsolatban, vagy az eddigi változtatásokról bővebb ki szeretnéd fejteni a véleményed, azt itt megteheted.

Néhány felhasználótól érkezett észrevételre szeretnénk az alábbiakban reagálni:

„Lehet hogy szükség lenne egy vegyes bélyegcsomagra is, mivel sokszor van olyan csomag amiben van külföldi és magyar bélyeg vegyesen.”

Elkészítettük a Vegyes bélyegcsomagok kategóriát, amit a Gyűjtemények, bélyegcsomagok kategóriában lehet megtalálni.

 

„Fölöslegesnek tartom a “Termékállapot” pontot, ugyanis a “Termékállapotnál” ugyanazt jelölöm be. Az utóbbi elég lenne, mert általában a terméknévnél is fel van tüntetve az állapot. 3x ugyanaz, szerintem sok.”

Nem kötelező a termékállapotot megadni, es csak egy lehetőség. De mi örülünk, ha a termék nevében minél több információt megad az eladó, és az állapot egy fontos szempont a bélyegeknél is.

 

Elég kaotikus a leütés előtti néhány pillanat. Valamikor egy új licit beérkezése után, állítólag újabb öt másodperc következett. Na ez nem működik.

Az „5 perc hosszabbítás” egy eladó által beállított plusz szolgáltatás, így minden esetben a feltöltő dönti el, hogy kéri ezt a plusz szolgáltatást.

 

„Az európai bélyegek alkategória országok szerinti felsorolásából hiányzik Luxemburg, de a régi Jugoszlávia utódállamainak meglétét is érdemes volna ellenőrizni.”

Jelenleg a Luxemburgi bélyegek száma 27 darab. Ez pont az a szint, ami nem túl sok, de nem is kevés. Igyekeztünk olyan országok alábontását létrehozni, ahol legalább 100 termék szerepel, de folyamatosan figyeljük az igényeket és a darabszámokat. A Jugoszláv utódállamok esetében is hasonló a meglátásunk.

 

„Egy országon belül korszak alapú szűrés lehetősége még érdekes lenne”

A külföldi bélyegek esetében is elkészítettük a korszakok szűrési paramétereit, melyek a bal oldali szűrőpanelban láthatóak.

 

„Nagyon sok a rossz kategóriába sorolt tétel, ezt jó lenne csökkenteni.”

Ez sajnos nem rajtunk múlik, a feltöltők precizitása nélkülözhetetlen ebben a kérdésben. Jelenleg több mint 30.000 termék van a Filatélia kategóriában, ezt a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem lehet naponta ellenőrizni, így számítunk a feltöltőkre is ebben a kérdésben. Ha bárki tapasztal rossz helyen lévő terméket, azt a „Szabálytalan hirdetés” részen belül a „Kategóriaidegen termék” megjelöléssel jelezheti nekünk.

 

„A bélyeg blokkokat külön kategóriába tenném.”

Ezen mi is sokat gondolkodtunk, de mivel a bélyegkatalógusban a blokk a bélyegsorozathoz tartozó záró címlet, így végül ezt a metodikát követtük mi is.

 

Sok dicsérő és elismerő üzenetet is kaptunk, amit nagyon KÖSZÖNÜNK! 😊

  • Jónak tartom az átalakítást. Nincs egyéb javaslatom, köszönöm.
  • Szerintem így jobb, mint a régi.
  • Szerintem így jó ahogy van.
  • Csak így tovább!
  • Jó így!
  • Ezek az ötletek elegendőek.

 

Militária és kitüntetés kategória változtatások után felmérés eredménye

4 comments

  • A “Magyar bélyegek” kategóriában a “Magyar Posta 1946-1991” helyesen 1946-1990 évszámmal,
    illetve a “Magyarország 1992-től helyesen 1991-től évszámmal lenne helyes.
    ld. A magyar bélyegek katalógusa kiadásai.

    Tisztelettel :

    • Kedves Viktor! Köszönjük az észrevételt, a bélyegeken szereplő írás “Magyar Posta” és “Magyarország” alapján választottuk el két alábontás szerint, ezért az 1992-es évszám jelölés. Üdv, Vatera Tünde

Vélemény, hozzászólás?