Így válaszd ki a hozzád legjobban passzoló függőágyat, függőfotelt

Kávészünet

Mi az? Minden alkalommal függést okoz, de mégsem káros? ;P 

Viccet félretéve a függőágyak, függőfotelek remek lehetőséget nyújtanak a lazulásra, akár a legnomádabb körülmények között is, nem kell rájuk vagyonokat költeni, ráadásul kifejezetten jól mutatnak a teraszon, a kertben vagy akár nappali sarkában is. Az alábbi néhány sorban igyekszünk segíteni neked, hogy megtaláld a számodra megfelelő darabot.

A függőágy sikere nem véletlen, története egészen Kolumbusz idejéig nyúlik vissza. A közhiedelem szerint a karibi térségből hozott függőágyakat először a hajókon próbálták ki, a hajó ringását követő mozgása miatt. Végül a matrózok számára praktikus fekhelyként bizonyult, népszerűsége azóta is töretlen, jelen időben is sokak kedvence, hiszen nem kell hozzá más, csak néhány jó erős csavar, karabiner, és máris minden a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a tengerparton érezhesd magad.

Milyen a jó függőágy?

Céltól függetlenül, minden esetben olyat válassz, amit biztonsággal tudsz majd használni! Vásárláskor figyelj a méretekre és a teherbírásra. Mivel a függőágyak hossza akár három méter is lehet, mindenképpen mérd le azt a helyet, ahová függőágyat el szeretnéd helyezni. Ha szobába vagy teraszra tervezted, akkor a hosszúságon kívül fontos, hogy minimum 1,4 méter széles helye legyen, így lesz igazán kényelmes a fekve hintázás. Akkor sincs gond, ha nem szeretnél magányosan lazítani, akár kétszemélyes típust is kereshetsz, sőt kaphatóak extra méretű, 4-5 személyt is elbíró függőágyak. A szimpla függőágy teherbírása legyen minimum 100 kg feletti, de természetesen minél erősebb, annál jobb.

Függőfotel függőágy

A függőágyak és függőfotelek típusai

A Vaterán sokféle függőfotel és függőágy közül választhatsz, attól függően, hogy milyen körülmények között, és milyen célra szeretnéd használni, ezeket gondold át még vásárlás előtt.

Vannak kifejezetten túrázáshoz, hátizsákba is beleférő, pehelykönnyű függőágyak, amelyekhez különféle komfortnövelő kiegészítők is vásárolhatók, mint amilyen az esőtető/vízhatlan borítás vagy a szúnyogháló. Válassz olyan függőágyat, ami kötél helyett fakímélő pántokkal rögzíthető, így nem okoz kárt és sérülést a fáknak.

Nagyobb teraszra vagy fák nélküli kertbe jó választás az önálló fém vagy fa keretes függőágy, nagy előnyük, hogy elhelyezésük nem igényel semmilyen előkészületet. A természetes vászon-pamut anyagú függőágy nagyon kényelmes és légáteresztő, de mivel nem időjárásálló, érdemes leakasztani az állványról, ha nem használod.

Kifejezetten látványos eleme lehet otthonodnak egy beltéri függőszék vagy függőfotel. Rengeteg stílusban és színben létezik, nagy előnye, hogy könnyen mozgatható és egy klasszikus fotelhez képest kevesebb helyet foglal a szobában. A bútor elhelyezésekor tervezd úgy, hogy legyen legalább egy-egy méter távolság körülötte, hogy biztosítva legyen a szabad mozgás a lakásban.  A mennyezetre szerelt kampós függőszék még ennél is kisebb helyet igényel, és akár le is vehető, ha éppen útban lenne, de hogy teljes biztonsággal használhasd, a rögzítésre és a teherbírásra még jobban oda kell figyelni. Ha nem elég erős a fal a lakásban, akkor inkább tartószerkezetes, állványos függőszéket vásárolj.

 

Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

  • A függőágy ne legyen keskenyebb 130 cm-nél, de a legnépszerűbbek a 140 cm széles típusok. A függőágy hossza általában 270 cm, ennél rövidebbet nem érdemes vásárolni.
  • A legtöbb függőágy és függőfotel teherbírása 100 kg felett van, de vannak a 200 kg felettiek is, olyat válassz, ami nagy teherbírású, inkább tudjon sokkal többet, mint kevesebbet.
  • Az önsúly csak akkor döntő szempont, ha túrázáshoz fogod használni. Lehet kapni pehelykönnyű, selyemből készülteket is, de ha csak a kertben használod, akkor ne ezt válaszd, mert sokkal drágábbak más termékeknél.
  • Legyen sok és jó minőségű felfüggesztő zsinór hozzá, mert ez lényeges a megfelelő súlyelosztáshoz, a kényelemhez és a biztonsághoz.
  • Az anyaga legyen légáteresztő és strapabíró, de ha kültéren fogod használni, akkor inkább a szintetikus, UV védelmet is tudó anyagból készült lesz a praktikus választás.

 

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a hintázás egészség- és hangulatjavító hatását. Nem véletlen, hogy szinte minden korosztály szeret így pihenni, hiszen a ringatózás bizonyítottan jótékonyan hat a szervezetünkre. Remélhetőleg tudtunk segíteni a hozzád legjobban passzoló függőágy vagy függőfotel kiválasztásában. Kellemes nyarat kívánunk, tölts minél több időt függőágyban ringatózva a szabad ég alatt!

Vélemény, hozzászólás?