Gyanús üzenetet kaptál? Így védekezz az adathalászat ellen

Aktuális

A digitális világban egyre gyakoribbá válnak a weboldalak elleni támadások, valamint az ezzel együtt járó adathalász próbálkozások. Bár eddig a Vaterán csak ritkán tapasztaltunk hasonló problémákat, az elmúlt időszakban több biztonsági támadással és megnövekedett számú adathalász tevékenységgel találkoztunk, amelyekre válaszul új intézkedéseket vezettünk be. 

Szeretnénk megosztani veled a legfontosabb változtatásokat, amelyeket a weboldal biztonságának növelése érdekében tettünk, valamint segítünk abban is, hogyan tudsz védekezni a csalók, adathalászok ellen.

Felmerült problémák és azok kezelése

Az utóbbi időben célzott túlterheléses támadások érték oldalunkat, amelyek célja a weboldal elérhetetlenné tétele volt. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a zavartalan működést, bevezettünk egy sor új biztonsági intézkedést, amelyekről lentebb olvashatsz.

Emellett megnőtt az adathalász támadások száma is, amelyek során feltörték a felhasználói fiókokat, és káros linkeket küldtek ki az eladóknak. Az érintett eladók egy hamis tájékoztató e-mail kaptak, melyben a vevő értesíti őket, hogy a szállítást sikeresen megrendelte, és az eladó kattintson az emailben elhelyezett linkre.

 

A visszaélések miatt több valótlan tranzakció jött létre, amiből számos hibás számlázási tétel keletkezett. Szeretnénk biztosítani, hogy minden ilyen esetben gondoskodunk a szükséges korrekcióról!

 

Új biztonsági intézkedéseket vezettünk be

Azért hogy megelőzzük az automatizált támadásokat és a visszaéléseket, a Vatera több pontján ellenőrzéseket vezettünk be, ami segít megkülönböztetni a valódi felhasználókat a robotoktól, így biztosítva, hogy az oldal működése stabil és biztonságos maradjon.

A regisztrációk biztonságának növelése érdekében mostantól külföldi telefonszámmal csak ügyfélszolgálati jóváhagyással lehet regisztrálni. Ezzel a lépéssel jelentősen csökkentettük a visszaélések esélyét.

A túlterheléses támadások megelőzése érdekében a weboldalunkat Cloudflare rendszer mögé helyeztük, amely egy megbízható védelmi vonalat biztosít. Ha rövid időn belül túl sok kérés érkezik, a rendszer automatikusan lépéseket tesz a terhelés kezelésére, biztosítva ezzel az oldal zavartalan működését.

 

Hogyan védekezhetsz a csalókkal, adathalászokkal szemben?

A védekezésben kulcsfontosságú, hogy te is naprakész legyél ezekkel a támadási típusokkal, és ki tudd szűrni, ha adathalász tevékenységgel találkozol.
Olvasd el, hogy a vaterás adásvételeket érintő emailekkel kapcsolatban mire figyelj, illetve további hasznos tippeket olvashatsz a pont erre a célra létrejött https://kiberpajzs.hu/ oldalon is.

Ellenőrizd az email feladóját!

Ha emailt kapsz a Vatera nevében, mindig ellenőrizd a levél feladójának email címét. A Vatera által használt emailcímek vatera.com, mail.allegroup.hu illetve vatera.hu végűek, ha más címről kapsz emailt, amelyben a Vaterára hivatkoznak, ne kattints a bennük lévő gombokra, linkekre.
Az adathalászok gyakran használnak hamis e-mail címeket, amelyek hasonlítanak a valódiakra. Ezek az emailek általában sürgető hangvételűek, és arra kérnek, hogy kattints egy hivatkozásra vagy tölts le egy mellékletet.

Mindig ellenőrizd, milyen linkre kattintasz!

A legfontosabb, hogy a Vatera sem az eladási, sem a vásárlási tranzakciók esetében nem kér soha senkit az internetbanki szolgáltatásokba való belépésre, vagy az ehhez szükséges adatok megadására.
Az adathalász e-mailben található linkek hamis weboldalakra vezetnek: az adathalászok lemásolják a hirdetési oldalak, futárcégek, bankok oldalait, és ezeken a felületeken keresztül próbálnak pénzt kicsalni, vagy megszerezni a bejelentkezési adataidat vagy más személyes információkat.

Bármennyire is ismerős a megnyitott weboldal, mindig figyeld meg az URL-t (böngészősávba írt címet), és győződj meg annak eredetiségéről és biztonságosságáról. Keresd a weboldal esetleges hamisítására utaló jeleket, például pontatlan helyesírást.

 

Amennyiben további kérdésed lenne a témával kapcsolatban vagy gyanús emailt kaptál, írj a Vatera ügyfélszolgálatra, hogy a kollégák megtehessék a szükséges lépéseket!

Köszönjük a figyelmedet!
A Vatera csapata

Vélemény, hozzászólás?