Miért ne ajándékozzunk állatot? – Országos Állatvédőrség Alapítvány vendégposzt

Kávészünet

 

Az első legfontosabb szabály: az állat nem ajándék! Állatot befogadni az otthonunkba felelős döntésnek kell, hogy legyen. Minden esetben mérlegelnünk kell azt, hogy mennyi időt, energiát és pénzt tudunk fordítani rá. Időt, mert az állattal foglalkozni kell – legyen az bármilyen fajú. Energiát, mert egy aktív életmódú állattal többet kell foglalkozni. Pénzt, mert az ellátása, vakcinázása, gyógyíttatása mind költség. Minden esetben úgy válaszd ki a fajt, fajtát, hogy életkörülményeidhez és életritmusodhoz passzoljon, hiszen ha nem tudsz vele foglalkozni, az elsősorban az állatnak lesz rossz.

A második legfontosabb szabály: ne vásárolj, fogadj örökbe! Számos faj és fajtamentő létezik már Magyarországon. Tőlük nem csak örökbe lehet fogadni, de megfelelő felkészítést is tudnak adni az adott fajjal, fajtával kapcsolatban.

A harmadik legfontosabb szabály: ha a gyermekednek veszel/fogadsz örökbe állatot, akkor magadnak veszel/fogadsz örökbe egy állatot. A gyermek felelősen csak bizonyos életkor után tud gondoskodni az állatról, addig a szülő feladata gondozni, nevelni.

A negyedik legfontosabb szabály: ha picit is kételkednél bármiben, ne vágj bele! Az állatoknak a környezetváltozás legtöbbször stresszel jár. Ha mégsem az ideális társat találtad meg benne, akkor újabb stressznek teszed ki.

Az ötödik legfontosabb szabály: ha mégis rosszul döntöttél, akkor keress fel állatvédő, állatmentő szervezeteket, és kérj tőlük tanácsot vagy kérd a segítségüket!

Amennyiben mégis a vásárlás mellet döntenél, mindig nézd meg honnan és kitől vásárolsz! Kérj számlát, szerződést, okiratokat (oltási könyv, engedélyhez szükséges papírok stb.), nézd meg az állat tartási helyét, ellenőrizd egészségi állapotát, kutyánál és macskánál a korát (kutyák esetében 8 hetes kor az elválasztás ideje). Ne bízz olyan eladóban, aki nem mutatja meg hol élt eddig az állat, főleg olyanban ne, aki egy parkolóban vagy benzinkúton szeretné nyélbe ütni az üzletet. Piacokon vásárolt állat esetén is légy nagyon óvatos és körültekintő. Kutya tulajdonosváltása esetén mindig kötelező a mikrochip, legyen bármennyi idős is!

Vásárlást követően ajánlott az állatot állatorvoshoz vinni, megvizsgáltatni! Az állatok esetében is érvényes az „olcsó húsnak híg a leve” mondás, egy parvo vírussal fertőzött kiskutya orvosi költsége akár 100 000 forint is lehet. Dönts helyesen, legyél felelős állattartó!

One thought on “Miért ne ajándékozzunk állatot? – Országos Állatvédőrség Alapítvány vendégposzt

Vélemény, hozzászólás?