A Vatera veteránja: Roth András (roth_ur)

Kávészünet

blog_vatera_1222_roth_ur

Ha valaki rákattint roth_ur felhasználói adatlapjára, egyből láthatja, hogy András régi motoros a Vaterán: több, mint 12 és fél éve tevékenykedik az oldalon. 100%-os pozitív értékelése, szintén 100%-os válaszadási ideje és partnerei dicsérő szavai hűen tükrözik a vaterázáshoz való kiváló hozzáállását.

– Igazán érdekes árucikkel, bakelitlemezekkel foglalkozol. Mikor kezdett érdekelni ez a terület?

– 6 éves korom óta gyűjtöm a bakelitlemezeket, még az óvodában kapott el a láz. Gyakran hallgattunk meselemezeket és Halász Juditot, nekem pedig annyira megtetszett ez a szerkezet a fekete lemezekkel, hogy a szüleim végül kénytelenek voltak otthonra is venni egy lemezjátszót. Mindig nagyon szerettem a zenét, fiatalkoromban például úgy terveztem, hogy lesz egy zenekarom, aminek én leszek az énekese. Végül csak amatőr zenekarokban énekeltem, de azt is nagyon élveztem.

– Hogyan terelődtél a Vaterára?

– Lemezvásárlás céljából regisztráltam anno, minden bizonnyal valamelyik barátom ajánlotta, nem emlékszem már pontosan a részletekre. Eladni 2015 környékén kezdtem. Lemezgyűjtőként gyakran megesett velem, hogy az ismerőseimtől vagy az ismerőseim ismerőseitől kaptam egy rakás lemezt, ami nekik csak útban volt otthon. Ezeknek a lemezeknek a nagy része már nekem is megvolt, mert a legtöbben azokat a lemezeket vették meg, amiket mindenki: Neoton Famíliát, Dolly Rollt, R-GO-t… Egy idő után már én sem tudtam velük mit kezdeni, ekkor döntöttem úgy, hogy felteszem őket a Vaterára, hátha kellenek valakinek.

– Tehát nem is kell árut beszerezned, mert magától megtalál?

– Amióta elkezdtem kereskedni a Vaterán, én is vásárolok nagyobb csomagokat, amelyekben látok 1-2 számomra is érdekes darabot. Azokat ilyenkor kimazsolázom belőle, a többit pedig eladom.

– Hány darabos a saját gyűjteményed?

– 4000 darabra saccolom – nagyon unalmas lenne őket megszámolni, úgyhogy pontos számot nem tudok mondani. Magyar előadók lemezeit és magyar vonatkozású kiadványokat gyűjtök, külföldi lemezeket nem, de így is jó sok polcot elfoglalnak! Ha most bemegyek egy boltba, már nem biztos, hogy tudok vásárolni magamnak. Egyedül a komolyzenei rész hiányos, de azt iszonyú munka lenne összegyűjteni.

– Gyakran hallgatod is a lemezeidet?

– Sajnos nem olyan gyakran, mint amilyen gyakran szeretném. Visszasírom a középiskolás koromat, akkor volt a legtöbb időm zenét hallgatni.

– Hogy látod, a mostani fiatalok is érdeklődnek a téma iránt?

– Igen, úgy tűnik, hogy a bakelitlemez-gyűjtés a reneszánszát éli. Elég kiterjedt a gyűjtői kör, és sok lemezbörze van. Egyébként nem mindenki hallgatás céljából veszi meg őket. Amikor átadom a termékeket a vásárlóimnak, mindig mondom nekik, hogy ha bármi gond van, jelentkezzenek. Többször találkoztam már olyannal, aki erre azt válaszolta, hogy csak díszítésnek vagy relikviának vette a lemezt, ezért nem számít, hogy hogy szól.

– Neked van kedvenc lemezed?

– Nagyon sok kedvencem van, nem tudnék egyet kiemelni.

 – De ha tűz ütne ki, melyiket mentenéd?

– Amelyik albumot nagyon szeretem, azt már szinte tudom kívülről, tehát tulajdonképpen nincs is szükség rá. Viszont van olyan is, amit annyira nem kedvelek, de tudom róla, hogy nagy érték. Szóval fogós kérdés!

– Visszatérve a Vaterára: az aukciókat vagy a fix áras feltöltést kedveled jobban?

–  Mindenhogy szoktam próbálkozni. Aukciót gyakrabban indítok, de valójában nem szabok nagy különbséget a kezdő ár meg a fix ár között. Két típusú lemezt szoktam fix árral feltölteni: azt, amire nincs különösebb kereslet és azt, ami épp, hogy nagyon különleges darab.

– Van segítséged, vagy egyedül csinálod?

– Ez teljesen saját hobbi, amit egyedül csinálok. Még nem kereskedek olyan nagy tételben, hogy segítségre legyen szükségem. Nagyjából napi 1,5 órát foglalkozom a Vaterával, ennyi fér bele az állásom mellett. Amennyi bevételem származik a vaterázásból, az nagyjából el is megy a gyűjteményem fenntartására. Így a család legalább nem vádolhat azzal, hogy a családi kasszából lemezezem el a pénzt! Ami kis időm marad még a hanglemezekre, azt a Hanglemezkatalógus oldalba fektetem – egy ideje hobbiból szerkesztgetem az oldalt, hogy létrehozzak egy átfogó katalógust a magyar kiadványokról.

– A vevőiddel való kommunikáció során alkalmazol valamilyen aranyszabályt?

– Azt még nem mondanám, hogy tökéletesre fejlesztettem a kereskedői hozzáállásomat, de nagyon dolgozom az ügyön. Igyekszem mindenkivel szépen, kedvesen, türelmesen bánni – ez nem mindig könnyű, sokat kell gyakorolni.

– A 100%-os értékelésed azt mutatja, hogy mindent teljesen jól csinálsz.

– Biztosan sokat számít, hogy nem verek át senkit, mindig őszintén leírom a termékek állapotát. Olcsón is adom őket, szerintem általában sikerül jól belőnöm a reális árat. Igyekszem gondosan csomagolni, és gyorsan postára adni minden rendelést – valószínűleg ennek köszönhetem a sok pozitív értékelést.

– Továbbra is maradj ugyanilyen, nagyon sok sikert kívánunk!

– Mindenképpen folytatni fogom a dolgot, ha elegendő árut tudok beszerezni. Köszönöm szépen!

Te is bakelitlemez-fanatikus vagy? Akkor mindenképp néz szét roth_ur termékei között – ha tőle vásárolsz, biztosan nem fog csalódás érni!

Vélemény, hozzászólás?