A Föld napja

Kávészünet

Évről évre megpróbálunk valami jót és hasznosat tenni ezen a napon környezetünk érdekében. Fát ültetünk, szemetet gyűjtünk, vagy egyszerűen csak otthon hagyjuk a kocsit, és gyalogosan indulunk munkába. Az évek múlásával egyre jobban előtérbe kerül a hétköznapokban is a környezetvédelem fontossága. Egyre többen ébrednek rá arra, hogy nem a nagyvállalatoktól és a politikától kell várni a csodát, mi magunk is sokat tehetünk bolygónk védelméért. De mit tehetünk mi, egyszerű emberek a mindennapokban a Föld megmentéséért?

Gyűjtse a háztartási hulladékot szelektíven! Fontos, hogy külön szemetesbe kerüljön a valódi szemét, illetve az a hulladék, amit majd később az utcákon levő szelektív kukákba dobhat. Ha van kertje, akkor állítson házi komposztálót, így nem csak a háztartási hulladékot csökkentheti, hanem a keletkezett komposztot felhasználhatja a kertben.

Ha lehetséges, akkor használjon mindenhol energiatakarékos izzókat, hiszen sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, és hosszabb ideig bírják, mint a hagyományos izzók. Ha új háztartási gépet kell vásárolnia, akkor válassza az A energiaosztályú mosógépet, hűtőt vagy mosogatógépet.

Egyre több napelemes termék kerül piacra. Ne idegenkedjen tőlük, használja ki bátran a nap energiáját!

Részesítse előnyben az újratölthető akkumulátorokat, a hagyományos elemekkel szemben. Sok pénzt spórolhat velük, hiszen ha lemerülnek, nincs szükség újra.

Már sokan áttértek az alternatív tisztító- és mosószerekre, próbálja ki Ön is! Használjon mindig természetes anyagokból készült kozmetikumokat. Ha van baba a családban, próbálják ki az Európa-szerte közkedvelt mosható nadrágpelenkát.

Amikor piacra vagy a boltba indul, mindig vigyen magával kosarat vagy bevásárlótáskát, hogy ne kelljen műanyag zacskót kérni a pénztárnál. Ha nem kell messzire mennie, induljon gyalogosan vagy kerékpárral. Ezzel nemcsak a környezetének, de saját magának is jót tesz.

És végül, de nem utolsó sorban meg kell említsük az aukciózást is, hiszen ez a tevékenység nagyon is környezetbarát! Ha szokott eladni az oldalon, akkor ne dobja el a jó állapotban lévő csomagolóanyagokat, dobozokat, borítékot, mert postázáskor nagy szüksége lesz rá. Részesítse előnyben a lakóhelyéhez közeli eladókat és menjen gyalogosan vagy kerékpárral a termékért! Tehát aukciózzon bátran, ezzel csak jót tesz a Földnek! És nem csak április 22-én…

Vélemény, hozzászólás?