Túra-tippek

Kávészünet

Remélhetőleg most már hamarosan elérkezik az igazi tavasz, végre összepakolhatjuk a családot, összetoborozhatjuk a barátokat, és irány a szabad levegő! Teljesen mindegy, hogy gyalogosan vagy két keréken indulunk útra, a lényeg hogy végre kimozduljunk a négy fal közül! Hogy tényleg jól sikerüljön az aktív pihenés, szükség van némi előkészületre.

Elsőként találjuk ki a célt, és szerezzünk be az útvonalról minden szükséges információt. Ehhez használhatunk térképet, útikönyvet vagy GPS-t. Ha ritkán szoktunk kirándulni vagy gyerekekkel mennénk, akkor érdemesebb elsőre rövidebb túraszakaszt választani. Gondoskodjunk a megfelelő öltözékről, lábbeliről és a vízzel, elemózsiával feltöltött hátizsákról.

Ha kedveli az izgalmakat, akkor szívből ajánljuk a geocaching-et (ejtsd:”geokesing), ami egy modern kincskereső játék. Eredetileg Amerikából indult, de már itthon is 10 éves múltra tekinthet vissza. Felszerelésként a hagyományos túrázási-, kiránduló kellékek, mint a vízálló túrabakancs és a kényelmes ruházat tökéletesen megfelelnek. A GPS is fontos kelléke a geocachingnek, de nem kötelező. Ebben az esetben viszont szüksége lesz egy jó térképre. Lássuk néhány szóban, hogyan is működik a kincskeresés:

A játék során a tapasztaltabb játékosok egy számukra fontos vagy nekik tetsző helyszínen elrejtenek egy ládát, majd a doboz GPS koordinátáit és a helyszín leírását közzéteszik a játék internetes oldalán. A többi játékos feladata, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján felkutassa a ládikát, majd a dobozban rejlő jelszóval bizonyítsa a kincskeresés sikerességét a weboldalon. Emellett minden kincsvadász elmesélheti a kutatási élményeit és feltöltheti a helyszínen készült fotóit. Az évek során temérdek információ gyűlt össze, így érdemes kutakodni az izgalmas kiránduló helyszínek után.

És, hogy mit rejtenek az titokzatos ládikák? Ezt direkt nem írtuk le, derítsék ki Önök!

Vélemény, hozzászólás?