A két kerék a jövő, bringázni menő!

Kávészünet

„Mellettünk kilométeres dugó áll a rakparton, miközben a fenti kerékpárúton az emberek úgy mennek munkába, hogy ezt élvezik is.”

Igen, így is lehet(ne) reggelente közlekedni! Hiánypótló kerékpáros kutatást készített a Magyar Kerékpárosklub az Európai Mobilitási Hét alkalmából a hazai kerékpározási szokásokról, és mivel évek óta tudjuk, hogy a vaterások nagy része bringa kedvelő, megosztanánk néhány infó morzsát a teljes cikkből.

Bármennyire is hihetetlen, de a felmérés szerint a lakosság nagyobbik fele NEM autóval közlekedik! Az emberek 17%-ának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, 31% tömegközlekedik, 10% gyalogol, a többiek használnak csak kipufogós járművet. Kifejezetten bíztató, hogy a felnőtt lakosság 70%-a szokott kerékpározni, ebből 38% hetente többször is biciklire ül. A nők többet kerekeznek a mindennapokban, mint a férfiak, és bár meglepő, de az adatok alapján egészen 60 éves korig szívesen pattannak nyeregbe a magyarok. A legtöbben csak 5 km-es távig szoktak kerekezni, a bevásárlás a legnépszerűbb cél, amit a sportolás és a munkába járás követ.

A kutatásból az is kiderült, hogy a túlzott autósforgalom mellett, az útburkolatok minőségével és a kerékpározásra használandó utak szélességével a legelégedetlenebbek a bringázók. Azt is megtudtuk, hogy a lakosság 33%-a használna közbringát, ha elérhető lenne a lakóhelyén és ha BKK bérlettel is használni lehetne a közbicikliket.

A kutatást támogató kormánybiztos kiemelte, hogy a lakosság nagyarányú kerékpáros szokásai miatt politikusoknak, önkormányzatoknak érdemes a biciklis közlekedés fejlesztésével foglalkozni. Az infrastruktúra fejlesztése mellett kerékpártárolók építésével és a közbringa-rendszerek fejlesztésével lehetne még kedveltebbé tenni a kerékpározást, ezzel is élhetőbbé tenni a várost.

Szóval az már biztos, hogy a kerékpároké a jövő! Amíg megvalósulnak a tervek, szerezz magadnak egy új bringát vagy újítsd fel a meglévőt! Gondolj a jövő nemzedékre, a fenntartható városi közlekedésre, és próbáld ki a holnapi Európai autómentes napon kocsi nélkül megoldani az utazást.

Vélemény, hozzászólás?