dfffffffffffffffffffffffffffff

Alanyi áfamentesség bejelentése

Tippek

 

“Veszélyben a szabálytalan vaterázók és airbnb-zők! Hátrányosan érinti a bejelentés nélkül gazdasági tevékenységet folytató magánszemélyeket az Európai Bíróság friss ítélete.”

Ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel van tele néhány napja a sajtó, ezért úgy döntöttünk nem várjuk meg az ilyenkor általános pánikhangulatot, inkább segítünk tisztába tenni a dolgokat.

Kinek kell adóznia a vaterás eladásai után?

Lépj be a fiókodba és csekkold le mennyi eladásod-bevételed volt egy adott időszakra. Ha 600 ezer forint alatt van éves szinten az összeg (vaterás eladók 98%-a), akkor semmi tennivalód nincs. Ha efölött vannak az eladásaid sem kell kétségbeesned, hiszen nem a bevételed, hanem a jövedelmed alapján kell adóznod. Ezt úgy számolhatod ki, hogy a bevételedből levonod azt az összeget, amennyiért a terméket vásároltad, illetve a beszerzési költségeidet. Ha ez az összeg nem haladja meg a 200.000 forintot, akkor nem kell semmit tenned. Bővebb infók és példák itt: http://www.vatera.hu/adozas/

Viszont ha üzletszerűen vaterázol, akkor más szabályok vonatkoznak rád. Ha tartósan, rendszeresen azért vásárolsz termékeket, hogy azután haszonnal eladd őket, akkor ez gazdasági tevékenységnek számít. Ilyenkor egészségügyi hozzájárulás és ÁFA fizetési kötelezettséged is keletkezik.

Alanyi áfamentesség bejelentése

Üzletszerű értékesítés esetén az alanyi áfa-mentesség igénybevételéhez nem elegendő az a tény, hogy a megszerzett bevételed az alanyi mentesség értékhatára alatt van, az áfa-mentesség csak előzetes NAV-bejelentéssel érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy az áfa-mentesség adta előnyök igénybevételének előfeltétele az adóalanyként történő bejelentkezés, és az alanyi mentesség előzetes választása. Az ilyen jellegű választás elmulasztása utólag már nem pótolható, ezért amennyiben üzletszerűen értékesítesz, mindenképp jelentsd azt be a NAV-nál.

A fent leírtak csak általános tájékoztató jellegű információkat tartalmaznak, és nem minősülnek adótanácsnak, ezért a Dante International Kft. nem vállal anyagi vagy jogi felelősséget. Javasoljuk, hogy konkrét adózási esetekkel kapcsolatban forduljatok közvetlenül szakemberhez vagy adózással foglalkozó internetes szakmai oldalakhoz.

 

Vélemény, hozzászólás?