A Vatera veteránja: Bodó Ágnes (hangszerbirodalom)

Kávészünet

blog_vatera_1201_hangszerbirodalom

A művészet és a kereskedelem területe igencsak távol áll egymástól, Bodó Ágnesnek mégis sikerült tökéletes harmóniát teremtenie közöttük. Zenetanári pályafutása után eldöntötte, hogy hangszer webáruházat nyit, s eladóként éppen olyan sikeresen muzsikál, mint művészként; ezt mi sem bizonyítja jobban, mint 100%-os értékelése, melyet 2003 óta stabilan őriz. Ági szerint az emberek szeretete a titok nyitja.

– 2003 februárjában, tehát már majdnem 14 évvel ezelőtt regisztráltál a Vaterára. Kezdetben mennyire voltak komolyak a szándékaid?

– Valóban elég régre nyúlik vissza ez a történet. Zenetanár a végzettségem, Ausztriában diplomáztam. Az egyetem után ott kezdtem el tanítani, de később hazaköltöztem, majd egy év tanítás után az önkormányzatnál helyezkedtem el a nemzetközi kapcsolatok referenseként. Lett volna lehetőségem rá, hogy később visszamenjek az önkormányzathoz, de amikor GYES-en voltam a kisfiammal, Balázzsal és a kislányommal, Enikővel, rájöttem, hogy inkább szeretnék egy önálló vállalkozást, ahol én osztom be az időmet. Szívesen vásároltam volna ezt-azt a gyerkőcöknek az internetről, de amikor magyar babás webáruházakat kerestem, egyet sem találtam – így jött a gondolat, hogy ezzel kéne foglalkoznom. El is indítottam a saját oldalamat, s ezzel nagyjából egy időben egy hangszeres webáruházat is működtetni kezdtem. Ezekkel párhuzamosan hoztam még létre egy vaterás fiókot, hogy minél több felületen kereskedhessek, tehát már kezdetben is komolyan vettem a vaterázást.

– Babaholmival vagy hangszerekkel éri meg inkább kereskedni?

– Nem tudnék választani, örülök, hogy két lábon állok. A babás piac kiegyensúlyozottabb, hiszen gyerekek mindig születnek. Ez a terület nem évszakfüggő: nyáron keresettek az utazóágyak, babakocsik, télen pedig a bundazsákok… Minden hónapnak megvan a maga aktualitása. A hangszerek területe valamennyivel szezonálisabb. Folyamatosan vannak megrendelések, de szeptembertől decemberig egyértelműen nagyobb a pörgés, mivel ősszel kezdenek a diákok a zeneiskolákban, illetve karácsonyra is sokan ajándékoznak hangszert. Tavasszal is megfigyelhető egy kis fellendülés, amikor a gyerekeket beíratják a zenesulikba.

– Melyik hangszert viszik a legtöbben?

– Egyértelműen a gitárt. A karácsonyi ajándékok közül is ez a legnépszerűbb, mert rövid idő alatt meg lehet rajta tanulni játszani olyan szinten, hogy az ember saját magát vagy az ismerőseit szórakoztathassa. Már egészen korán is el lehet kezdeni gitározni – mi 3 éves kortól forgalmazunk gitárokat, amelyek nem játékhangszerek, hanem valódi gitárok, tehát a felnőtt klasszikus gitároknak a gyerekméretű változatai.

– Az életkoron kívül sok egyéb tényező van, ami fontos lehet a megfelelő hangszerválasztásban. Hogyan tudsz segíteni a vevőidnek, hogy ne nyúljanak mellé?

– Ha bármilyen apró bizonytalanságot észlelek egy rendelés során, mindig felhívom az adott vásárlót, vagy írok neki, hogy segíthessek, és alaposabban átbeszélhessük a rendelését. A zenei végzettségem és az, hogy 16 évig zongoráztam, illetve évekig gitároztam, nagy előny. Megérzik az emberek, hogy nem csak vetítek, hanem személyes tapasztalatom is van, és zenészként érdemben tudok segíteni a választásban. A Vaterán eddig kapott több mint 3000 pozitív értékelésemet is referenciaként szoktam említeni, azok alapján is láthatják, hogy megbízható vagyok.

– Zenetanárként is dolgozol még a vállalkozásod vezetése mellett?

– Inkább csak az ismeretségi körben, ha van rá igény, mert az időm nem nagyon engedi. Egy kórusban énekelek több, mint 15 éve, azt nagyon szeretem csinálni. Nemrég megkértek, hogy orgonáljak a helyi evangélikus templomban, amit nagy örömmel elvállaltam – az életembe jelenleg ennyi aktív zenélés fér bele.

– Ami az üzletet illeti, van segítséged?

– Igen, két alkalmazottam van. A reggeleket mindig azzal kezdjük, hogy a megrendeléseket átnézzük: megbeszéljük, hogy kiket kell felhívni telefonon, egyeztetjük, hogy kinek mikor kell megkapnia a csomagját… Szeretek mindent pontosítani és letisztázni a vevőkkel.

– Gyerekként is megfordult a fejedben, hogy egyszer talán kereskedő leszel?

– Nem, nem igazán. Érdekes, mert a kereskedelem és a művészet elég távol áll egymástól, mégis teljesen természetesnek érzem, hogy végül itt kötöttem ki. Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, közösségi embernek gondolom magam – a családom és a barátaim nagyon fontos szerepet töltenek be az életemben. Úgy vélem, hogy ahhoz, hogy valaki sikeres kereskedő legyen, nem feltétlenül kereskedelmi főiskolára van szükség. Nekem az az ars poeticám, hogy úgy szeretnék kiszolgálni mindenkit, ahogyan én is szeretném, hogy kiszolgáljanak.

– Ez hogyan valósul meg?

–  Mindig gyorsaságra és hatékonyságra törekszem, akkor is, ha valami probléma van. Fontos, hogy az ember gyorsan kommunikáljon. Amikor jön egy kérdés, meg kell próbálni minél hamarabb reagálni rá. Tegyük fel, hogy valaki szeretne venni egy terméket, de több termék is megtetszik neki a Vaterán, és mindegyiknél felteszi ugyanazt a kérdést. Ha én vagyok az első, aki válaszol neki, akkor látni fogja, hogy elérhető vagyok, ami megnyugtató lesz számára, és nagy valószínűséggel tőlem fog vásárolni. Egy vásárlónak az a legnagyobb biztosíték, ha látja, hogy nincs egyedül, és kap segítséget. Ezt a legjobban egy saját történetem támasztja alá. Volt egy vásárlóm, akinek véletlenül kétszer is probléma volt egy csomagjával, de a következő héten megint tőlem rendelt. Döbbenten hívtam fel, és megkértem, hogy árulja el, hogy a múltkori eset után hogyhogy ismét az én boltomat választotta? Erre azt felelte, hogy ez csak természetes, hiszen bár akadt egy kis nehézség, egyből kapott korrekt segítséget, a végén pedig megoldottam a gondját, és ez a legfontosabb.

Ha Te is új hangszerre és profi kiszolgálásra vágysz, keresd fel „hangszerbirodalom” oldalát – Ágnestől egészen biztosan olyan hangszert fogsz vásárolni, ami tökéletesen passzol hozzád!

4 comments

Vélemény, hozzászólás?