Mit sportoljon a gyerek?

Kávészünet

sportvalaszto_blogvatera

Hamarosan indul a suli! Gondoltatok már arra, hogy a napi 45 perces tornaóra nem biztos, hogy kielégíti a lurkók mozgásigényét? A rendszeres sportolás előnyeit felesleges taglalni, azonban a kiválasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy ne csak a gyermek testét, hanem a lelkét és jó kedvét is ápolja a mozgás. A szimpátia mellett még van néhány tényező, amit érdemes figyelembe venni:

 

érdeklődés

Az olimpia most remek lehetőség, hiszen rengeteg sportágat követhet együtt a család, és talán olyat is felfedez az utód, ami talán soha nem jutott volna eszünkbe. Érdemes végig érdeklődni a baráti körben is, szinte biztos hogy nagyobb kedvvel indulnak neki a kis barátokkal együtt az edzéseknek.

 

testalkat

Léteznek ma már olyan vizsgálatok (sportantropometria), ahol felmérik a gyermek testi adottságait és ez által segítenek kiválasztani, melyik sportágban van lehetősége nagyobb sikereket elérni. Ez főleg akkor lehet fontos, ha későbbiekben az olimpiai aranyérem a cél. 🙂

 

lakóhelyi és életviteli lehetőségek

Hiába szeretnénk úszóbajnokot nevelni csemetéből, ha a legközelebbi uszoda órákra van az otthonunktól. Mérjük fel reálisan, hogy el tudjuk-e vállalni az edzéseket időben és anyagiakban egyaránt. Gondoljunk arra is, hogy későbbiekben, a már kamasz gyerek önállóan tudjon edzésre járni.

 

A labdarúgás itthon az egyik legnépszerűbb sport a gyerekeknél, szinte nincs olyan iskola vagy óvoda, ahol ne lennének fociedzések. Kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet. A kosárlabda is nagyon kedvelt az iskolások körében. Nem erőszakos, inkább technikai játék és remekül megdolgoztatja az izomzatot. Hátránya, hogy a kisnövésű gyerkőcök kevésbé tudnak érvényesülni a csapatban. A röplabda kevésbé erősít, inkább az ügyességre teszi a hangsúlyt, főleg lányok körében népszerű. Ha van a közelünkben uszoda, akkor elsőként mindenképpen érdemes a gyermeket úszásoktatásra vinni. Egy bizonyos tudásszint felett el lehet kezdeni versenyszerűen az úszást vagy a vízilabda edzéseket. A vízisportok remekül javítják a rossz testtartást, fejlesztik az állóképességet és alacsonyabb a sérülések kockázata is. A küzdősportok (karate, cselgáncs) már egészen kiskortól űzhetőek, erősítik a koncentráció- és reakciókészséget.

 

Tehát a választás tényleg nem egyszerű! A döntést nektek kell meghoznotok, a többiben mi segítünk! A Vaterán minden sporthoz szükséges eszközt megtaláltok ide kattintva! Sikerekben gazdag sportolást kívánunk minden Vaterás csemetének!

Vélemény, hozzászólás?