Napvédelem: mire figyeljünk oda?

Kávészünet

Idén nyáron nincs okunk panaszra, a hőmérő higanyszála az egekben és egymást érik a hőségriadók. A legszerencsésebbek ilyenkor nyaralnak, de a többség most is munkába jár és küzd a városban eluralkodott sivatagi helyzettel. A tűző nap nem tesz kivételt, strandolót és munkába rohanót sem kímél, ezért fontos a megfelelő védelem mielőtt elindulunk otthonról!

Öltözzünk lazán!
A szűk, szintetikus anyagok helyett válasszunk vékony, pamutból vagy lenvászonból készült ruhadarabokat! Ha a munkahelyünk engedi, akkor viseljünk szandált vagy sarut! Strandon erre nincs gond, viszont ott is legyen mindig napvédő kalap vagy kendő a fejünkön!

Gyermekvédelem
A legkisebbek vannak a legnagyobb veszélyben, így különösen figyeljünk rájuk! Pancsolás vagy játszóterezés előtt legalább 20 perccel használjunk magas faktorszámú napkrémet. Közvetlen napfényre soha ne engedjük őket, és ha sok időt töltünk a parton, akkor szerezzünk be egy napsátort. 11 és 15 óra között pedig egyáltalán ne menjünk ki a lakásból!

Mi legyen a táskában?
A napszemüveg ma már szinte kötelező. Vásároljunk hozzá jó minőségű tokot, így megkíméljük a lencsét a sérülésektől és több évig használhatjuk a napszemüveget. A gyors frissítéshez tartsunk a táskában nedves törlőkendőt. Extrém esetekben segít a tarkóra tett benedvesített, kicsavart textil. Ehhez használhatunk textil zsebkendőt vagy (lehet, hogy furán hangzik…) textilpelenkát is, mindkettő kis helyen elfér. Az utolsó és egyben a legfontosabb tipp, hogy mindig legyen nálunk víz! Teljesen mindegy, hogy kulacs vagy 0,5 literes ásványvizes flakon, de létkérdés, hogy folyamatosan tudjunk inni.

Az időjósok szerint szaharai hőség fog uralkodni az elkövetkezendő napokban. A hőségriadó alatt is figyeljünk oda magunkra és a környezetünkben élőkre is! Jó hétvégét!

Vélemény, hozzászólás?