Függetlenség napja

Kávészünet

Az Egyesült Államok július 4-én a függetlenség napját ünnepli. Ilyenkor az ország apraja nagyja kint van a szabadban, grillpartik, piknikek, parádék, sportesemények és tűzijátékok kísérik országszerte ezt a napot.  Furcsa, hogy egy egész kontinens választ el tőlük, mégis jó néhány dolog megragadt kis országunkban. Most megpróbálunk felsorolni néhányat közülük, a teljesség igénye nélkül!

Ételek, italok
Az ember nem is gondolná, hogy mennyi étel- és italfajta került hozzánk a tengerentúlról. Már szinte a mindennapokhoz tartozó szénsavas üdítőitalok, a gyorséttermek által kínált ezerféle hot dog és hamburger. Jó néhány sütemény is megragadt a magyar ízlelőbimbókon, mint például a brownie és a csokis keksz. De lassan begyűrűzik a cupcake (krémes tetejű muffin), a cinnamon roll (fahéjas csiga), az amerikai palacsinta és fánkok receptjei is. A kerti sütögetés (BBQ) már itthon is alap a szép nyári estéken, bár a mályvacukor nyársra húzása még nem jellemző a magyarokra. Viszont az amerikai hűtők (side by side) előnyeit gyorsan felismerve itthon is egyre jobban terjed az óriáshűtő.

Ruházat
A legelterjedtebb minden bizonnyal a farmernadrág, amely a favágók igényeit kielégítve mostanra már meghódította az egész bolygót és a virágkorát élő Converse tornacipő is több mint száz éves múltra tekinthet vissza. A sokak által kedvelt baseball sapka és pilóta dzseki is a tengerentúlról származik, csak úgy, mint a patchwork (foltvarrás), ami azóta itthon is sok hölgy hobbijává vált.

Sportok
Nagyon sok magyarok által is játszott sportág érkezett az Egyesült Államokból. Mindezek közül is a legkedveltebb a kosárlabda és a jégkorong, de itthon is feljövőben van az amerikai futball, a baseball, és egy abszolút újdonság, a lacrosse.

Ha Ön szerint van olyan, amit kihagytunk, jelezze bátran a hozzászólásokban!

Vélemény, hozzászólás?