Különleges olimpiai sportágak

Kávészünet

Érdekes olimpiai sportágak

A méltán népszerű úszáson és a tornán kívül léteznek olyan olimpiai sportágak, amelyek érdekesek, mégis alig tudunk róluk valamit. Ismeri Ön a gyeplabda szabályait vagy az öttusa eredetét?

A gyeplabdát szabadtéren, műfüves pályán játsszák 10+1 (kapus) játékossal. Kézzel nem érhetnek a labdához, csak a speciális ütővel. A labda kisméretű és bármilyen anyagból készülhet. Érdekes, hogy a kapus bármely testrészével hozzáérhet a labdához, de megfognia, vagy ráfeküdnie nem szabad. A kétszer 35 perces mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik több gólt üt. Gólt kizárólag a kapu előtti félkörön belülről lehet elérni. Eddig India és Pakisztán szerezte meg a legtöbb címet, de folyamatosan törnek előre az európai csapatok is.

Csapatsportok a Vaterán »

Az öttusa összetett versenysport, amely öt sportágból (vívás, úszás, lovaglás, kombinált futáslövészet) áll össze. A versenyek lebonyolítása lehet egyéni, csapat- vagy váltóverseny jellegű. Az öttusa eredetének meséje egy katonai futárról szól, akinek egy levelet kellett eljuttatnia a folyó túloldalán elhelyezkedő szövetségeseknek. Lovon indult útnak, de az ellenség felfedezte, ezért karddal majd pisztollyal vágott utat magának a harcmezőn. A lovát az ellenség kilőtte, ezért úszva kelt át a folyón, végül futva vitte el az üzenetet a címzettnek.

Minden ami a futáshoz kellhet »

A cselgáncs (dzsúdó) már harciasabb kategória. Jellemzője a test a test elleni harc, az egymás tatamira dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának kifeszítése, illetve az ellenfél fojtása. A harcművészetben való jártasságot 6 szint jelzi, a fehértől-egészen a legmagasabb szintű barnáig. A londoni olimpián a magyarok kiváló eredményeket értek el, Csernoviczki Éva bronz, Ungvári Miklós pedig ezüstéremmel szerepelt az olimpiai játékokon.

Küzdősportok a Vaterán »

Az ökölvívás az egyik legrégebbi olimpiai küzdősportok egyike. A ringben az egy súlycsoportba tartozó bokszolók 4×2 perces meneteket vívnak, majd pontozással dől el a meccs végeredménye. Öltözékben kötelező a magas szárú cipő, a bandázs és a bokszkesztyű. A sportolók védelmét pedig a fejvédő, fogvédő és a mélyütés védő biztosítja.

Kesztyűk és zsákok »

További jó szurkolást kívánunk!

üdvözlettel,

a Vatera csapata

Vélemény, hozzászólás?