Út a PEP-hez: Termékfotók

Aktuális, Kávészünet

Egy jó kép felér ezer szóval!

A termékfotók az online kereskedelem, így a Vatera aukciók egyik legfontosabb alkotóelemei is.  A Profi eladóink már tudják, a fotó jelenti magát a kirakatot is, és a részletes termékleírás mellett a legnagyobb mértékben befolyásolja a licitek mértékét, és az eladások számát. A potenciális vásárlók többsége először a listázó oldalakon vagy a képes ajánlatok között keres, mielőtt egy konkrét termék terméklapját megnézi.

Mire figyeljünk a termékképek feltöltésekor?

  • megfelelő fényképezőgépet használjunk
  • a termék jól látható legyen
  • figyeljünk a megfelelő megvilágításra és elhelyezésre
  • fontos a kép élessége
  • a kép átméretezése, max. 1 MP felbontás használata

ELŐKÉSZÜLET: A MEGFELELŐ ESZKÖZ

A termékfotó készítésénél az eszköz megválasztása az első lépés. Bár a modern technikának köszönhetően már mobiltelefonnal is lehet jó minőségű fényképet készíteni, ám ezek felbontása és minősége, részletessége nem mindig ideális.

Ha lehet, válasszunk inkább digitális fényképezőgépet, hiszen már egy alap, kompakt fényképezőgéppel is szép képek készíthetőek. Nem szükséges az óriási felbontás, egy 2-4 megapixeles kamera bőven elég az online fotókhoz.

Azonban néhány alapfunkció hasznos lehet, mint például a makró mód, a vaku és annak állíthatósága – megfelelő fény mellett a vaku kikapcsolásával elkerülhetőek a túl kontrasztos, fénylő tárgyak a képen.

eszkoz_gep

Már a Vaterán is vásárolhat ilyen belépő kategóriás, jó minőségű fényképeket, kedvező áron. Böngésszen kínálatunkban!

FÓKUSZBAN A TERMÉK

A készülő fotónál figyelni kell arra, hogy a termék jól látható legyen, kiemelkedjen környezetéből. Érdemes a termékeket egyszínű háttér előtt lefényképezni, amely jól eltér a termék alapszíneitől. Például egy sötét tárgyat egy világos, egyszínű, sima fehér háttér előtt érdemes fotózni.

termekfotok_sotet

Feltétlenül figyelni kell arra, hogy a fotó központjában maga a termék legyen, ne lógjon le a képről és lehetőleg más tárgy ne szerepeljen vele a fotón. Az egyéb képen lévő tárgyak elvonják a figyelmet, és elbizonytalanítják a felhasználót, melyik is a meghirdetett tárgy tulajdonképpen.

termekkep_vakuhatter

A kép készítésénél fontos a jól megvilágított környezet, ha rosszul, vagy erős fénnyel van megvilágítva a termék, adott részei nem látszódhatnak, illetve látszólag ronthat a termék állapotán. Erős fény megvilágításnál a termék torzulhat, illetve egy apróbb, normálállapotban alig látható karcolás is mélyebb sérülésnek tűnhet. A fényképezőgép saját vakujának használata nem mindig ideális, sokszor jobb, ha a képkészítésnél a terem alap megvilágítását, vagy természetes fényt használunk.

ÉLESSÉG

Figyeljünk arra is, hogy a termék kép éles legyen, hiszen az éles fotók sokkal vonzóbbak, valóság hűbbek, és jobban látszódnak rajta a részletek (gombok, feliratok, funkciók). A homályos fotók ezzel szemben kevésbé megnyerőek.

termekkep_eleshomalyos

Az újabb fényképezőgépen találhatóak olyan funkciók, amikkel kiszűrhetőek a kéz remegései. Ha így sem lesz szép a kép, próbálkozzunk meg állványról, vagy állvány híján valamely stabil, vízszintes felületre helyezett fényképezőgéppel fotózni. Ideális lehet, ha letesszük egy közelben lévő asztalra, vagy polcra a gépet, és úgy nyomjuk meg a gombot.  Emellett a fotózott termék is legyen stabil helyzetben, a kézen tartott tárgyak is elmosódott képet eredményezhetnek.

Ha szükséges, válasszuk a MAKRO fotó készítése beállítást fényképezőgépünkön, így a közeli képek is élesek lesznek.

BEÁLLÍTÁS SZÖGE

Figyeljünk arra, hogy a termék a képen is jól láthatóan, és attraktívan szerepeljen. Azonban lényeges, ha a termék használt, hibás, vagy valamely részletére szeretnénk felhívni a vásárlók figyelmét, azok is jól látszódjanak. Érdemes készíteni egy távolabbi képet, majd több közelebbi képet, amelyeken az egyes részletek látszódnak.

termekkepek_reszletek

Ajánlott a terméket több szemszögből is lefényképezni. A Vaterára 4 képet díjmentesen feltölthet aukcióihoz, érdemes kihasználnia az összes lehetőséget! Arra is figyeljünk, hogy a képeket forgassuk be annak megfelelően, hogy az álló, vagy fekvő tájolású.

MÉRET

A fotókat mindig online környezetben használható méretben töltsük fel. A képernyőn a 800*600 pixel méretű képek teljesen jól látható méretben megjelennek kinagyítva, azok megtekintéséhez nem szükséges a felhasználóknak több képernyőt görgetnie a fotón.

A fotók file mérete is lényeges, optimálisan egy fotó ne legyen 200 kb-nál nagyobb méretű. Bár a Vateránál lehetőség van maximum 2 MB file-méretű képek feltöltésére is, azonban ezeket a képeket rendszerünk automatikusan tömöríti. Ez által a kép eredeti mérete nem csökken, csak a filemérete, és ez minőségromlást eredményezhet képeinknél. Így fordulhat elő, hogy számos kép óriási méretben, azonban nagyon kockásan, pixelesen jelenik meg, és gyakorlatilag használhatatlanná válik a fotó.

Az átméretezés a legtöbb képnézegetővel megoldható a számítógépen, emellett a legegyszerűbb megoldás, ha digitális gépünkön a kép készítése előtt átállítjuk a felbontást 0,5-1 megapixel közé. A piactérre készített fotóknál az 1 Megapixeles felbontás (1024*768 pixel) elegendő.

EREDMÉNY

Nem kell fotóművésznek lenni ahhoz, hogy nagyszerű képeket tölthessünk fel aukcióikhoz. Ha a fenti néhány, egyszerű tanácsot betartják, megfelelő, a vásárlók érdeklődését kielégítő fotókat készíthet. A jó fotók segítségével ön időt is spórolhat, hiszen kevesebb a termékkel kapcsolatos kérdésre kell választ adnia, és egyszerűen növelheti az aukcióira érkező licitek számát, és a sikeres eladásokat. Ez pedig egyenes út a PEP-hez!

Kíváncsi a sikeres eladás titkaira? Olvassa el sorozatunk korábbi részét:

Vélemény, hozzászólás?