Videók készítése – hogyan kezdj neki?

Játék

videopalyazat

Szeretnél részt venni videópályázatunkon, de gőzöd sincs, hogyan láss neki a videó készítésnek? Hidd el, nincs benne semmi ördöngősség. Adunk neked egy kis segítséget is az induláshoz, hogy a Tiéd legyen a legjobb videó!

Videó készítés mobillal

Személyes videó készítésénél nem árt néhány alapszabályt betartani. Elsőre néhányuk elég banálisnak tűnhet, de hidd el, tényleg fontos lehet!

  • Légy igényes, pofozd ki a forgatási helyszínt vagy legalább rakj rendet! Elég ciki, ha utólag veszed észre a háttérben lévő zokni kupacot.
  • Figyelj a fényre! A természetes fény a legjobb, de mivel “közeleg a tél”, így elképzelhető hogy lámpákra leszel szorulva. No para, készíts próbafelvételeket, így már tudni fogod, melyik beállítás lesz a legideálisabb.
  • Mielőtt nekilátnál a munkának, töltsd fel teljesen az aksit!
  • Felvételkor tartsd vízszintesen a telefont! A miértet felesleges taglalni, egyszerűen csak próbáld ki felvétel közben, hogy elfordítod a telefont. Ugye, hogy jobb?
  • Felvételkor próbálj meg higgadt maradni (ezért is fontos a forgatókönyv). Ha hirtelen eszedbe jut valami kolosszális, akkor se rángasd a telefont, ne zoomolj és figyelj a rakoncátlan ujjakra, hogy ne lógjanak bele a kamerába. A legjobb, ha állványt használsz!
  • Rengeteg mobilalkalmazás vár arra, hogy felturbózd velük az elkészült videódat! Az alkalmazásokkal megvághatod, témákkal, matricákkal, zenével és szöveggel is feldobhatod a videódat, tényleg csak a képzeleted szabhat határt!

Ingyenes videószerkesztő mobilalkalmazás:

VivaVideo ( Android és iOs )

VideoShow  ( Android és iOs )

Videó szerkesztése asztali géppel, laptoppal

Ha jobban működsz laptoppal, akkor a Showbox online videószerkesztőt ajánlanánk figyelmedbe, ami elsőre bonyolultnak tűnhet, de hidd el, megéri kicsit beleásni magad, mert hihetetlen dolgokra képes!

Nézzük is sorban, hogyan tudsz videót összerakni vele:

1. Regisztrálj, vagy lépj be Facebook vagy Google Plus fiókoddal;
2. Válassz a különböző videós formátumok közül;Show_box_vatera_1

3. Majd válassz a formátumhoz videó témát, ez lesz a videód háttere; Show_box_vatera_2
4. Ha kiválasztottad, be tudod írni a videód címét, sőt képet is tudsz feltölteni! Ha ezzel megvagy, válaszd a Next gombot…;Show_box_vatera_3

5. Most pedig kapcsolj villanyt, keress olyan hátteret, ahol nincsenek zavaró tárgyak, a legmegfelelőbb egy színes, vagy fehér fal. Kapcsold be a kamerát a gépeden, és ülj oda, ahol az ábrát láthatod, majd készíts felvételt magadról! Show_box_vatera_4

6. Ezután képeket és címeket is adhatsz hozzá a filmedhez, amennyit csak szeretnél;
7. Az így elkészített videód töltsd fel Youtube csatornádra, és küldd be a számunkra!

Képernyővideó (oktatóvideó) készítése

Egy oktatóvideóval bemutathatod a Vatera egy-egy funkciójának használatát képernyőfotókkal illusztrálva (pl. licitálás, termékfeltöltés, képek formázása feltöltéskor, részletes kereső használata, szűrők használata a listázó oldalakon, stb.) Az oktatóvideó készítésének legegyszerűbb módja, ha konkrétan megmutatod mit és hogyan teszel a képernyőn. Ez esetben olyan programot kell használnod, ami felveszi a ténykedésed, és akár hangot is rögzít. A Screencast-o-matic egy online képernyővideó készítő alkalmazás, nincs szükség regisztrációra, telepítés után egy kattintással már indíthatod is.

  1. Töltsd le, majd nyisd meg az alkalmazást!
  2. A beállításoknál válaszd ki, hogy a csak a képernyőt (screen), csak a webkamerát (webcam) vagy mindkettőt (both) rögzítse.
  3. Az ingyenes változatnál vedd figyelembe, hogy maximum 15 perces videót (Max Time) tudsz felvenni egyszerre.
  4. Állítsd be az optimális méretet (Size), amit szeretnél felvenni!
  5. Ha van mondanivalód, akkor állítsd be a mikrofont (narration). Ha nem szeretnél hangos videót készíteni, akkor válaszd a None opciót.
  6. Ennyit a beállításokról, katt a REC gombra, jöhet a visszaszámlálás, felvétel indul!
  7. A felvétel befejezéséhez kattints a Done opcióra és mentsd el a videót a gépedre vagy akár közvetlenül a Youtube csatornádra!

 

Képernyőfotó készítése

Előfordulhat, hogy kiegészítésnek szükséged lesz képernyőfotóra, ehhez a FireShot vagy a LightShot képernyőfotózó alkalmazásokat ajánljuk. A LightShot a képernyőfotózáson kívül egy egyszerű képszerkesztőt is tartalmaz, amellyel egyedivé teheted a lefotózott képet.

LightShot képernyőfotó szerkesztő és készítő

LightShot használata:

  1. Töltsd le az alkalmazást.
  2. Nyomd le a PrintScreen gombot és a baloldali egérgomb folyamatos lenyomásával jelöld ki a lefotózni kívánt területet.
  3. Írhatsz rá szöveget, kiszínezheted, használhatsz nyilakat és vonalakat.
  4. A végén mentsd el a képet, vagy ha újat szeretnél készíteni, akkor töröld az X jellel.

Videó feltöltése a youtube.com oldalra

  1. Jelentkezz be a Youtube oldalán, majd kattints a jobb felső sarokban található FELTÖLTÉS gombra!
  2. Válaszd ki a feltöltendő fájlt! Figyelj, hogy a videó nyilvános legyen, különben mi sem fogjuk látni.
  3. Amíg tölt a rendszer, addig adj címet és rövid leírást a filmednek, majd kattints a Közzététel gombra!
  4. Ha szeretnél utólagos szöveget szerkeszteni a videóhoz, akkor a Videókezelő “kommentárok” menüpontjánál ezt megteheted. A végén ne felejtsd el elmenteni!

Reméljük, meghoztuk a kedved a videó készítéshez és te is indulsz a videópályázatunkon! Ne feledd, a legtöbb szavazatot begyűjtő videó készítője 100 000 Ft-ot kap, a zsűri által legjobbnak ítélt 3 videó feltöltőit pedig fejenként 50 000 Ft-tal díjazzuk. 🙂

 

One thought on “Videók készítése – hogyan kezdj neki?

Vélemény, hozzászólás?